Redactieblog

178 x bekeken

BLHB pleit voor afstemming pachtprijs en kwaliteit perceel

De bond van landpachters (BLHB) pleit voor een goede afstemming van pachtprijzen voor gronden met minder goede kwaliteiten.

In het huidige voorstel van de Commissie van Hall is een maximale afwijking van 10 procent boven of onder de regionorm geadviseerd. Dit zou echter alleen maar moeten kunnen als er een stelsel is van aftrekposten en toeslagen voor gronden die op basis van kwaliteit afwijken van de regionale uitgerekende pachtprijs. "Wij pleiten ervoor dat er een systeem komt met objectieve criteria waarmee de pachtprijs door de Grondkamer getoetst kan worden. Met een systeem van aftrekposten voor minder goede gronden en toeslagen voor betere gronden kan dan een pachtprijs worden vastgesteld die recht doet aan het individuele geval", vindt Van Maanen.

Er zijn nog meer open einden in het advies. Ook over de pachtprijzen voor bedrijfsgebouwen heeft Van Hall nog geen definitief voorstel gedaan. "Wij vinden dat pachters goed mogen betalen voor goede gebouwen. Maar voor gebouwen die afschreven zijn moet een pachter ook weinig betalen, omdat hij hiermee door verouderd materiaal op termijn niet mee kan met de concurrentie. Daarnaast betaalt een eigenaar ook niet voor afgeschreven gebouwen', vindt Van Maanen.

BLHB stemde net als de eigenarenorganisatie FPG en LTO in met het voorstel van de Commissie Van Hall.  "Er zijn veel punten van ons meegenomen, maar lang niet alles. In een politiek onzeker klimaat was het beter om in te stemmen met deze vooruitgang, dan dat we bij het bestaande systeem zouden blijven."

Of registreer je om te kunnen reageren.