Redactieblogger

Achter de schermen bij Opa (6)

Zwarte lijnen worden wit en omgekeerd. Omdat bij scannen veel misgaat, kleur ik eerst alles oranje.

Opa wordt nog op traditionele wijze met inkt en een kroontjespen op papier getekend. Maar Opa wordt wel op hypermoderne wijze met Photoshop op de computer ingekleurd. (Photoshop CS2, da's dan weer niet zo heel modern. En mijn computer is ook alweer anderhalf jaar
oud.) Een noodzakelijke tussenstap derhalve is het scannen. Nu schijnen scanners tegenwoordig foto's ontzettend goed in te kunnen scannen, maar - vraag het maar aan mijn collega's - zwartlijnen inscannen kunnen ze niet. Om de één of andere reden zien ze zwart waar het papier hagelwit is, en wit middenin een gitzwarte inktlijn. U ziet het op het begeleidende plaatje bij dit bericht. Onder andere op de onderkant van de punt van de neus van Opa zit nog iets zwarts, en onder zijn neus zit iets wits in de zwartlijn.

"Een kniesoor die daar op let", zult u misschien zeggen. En daar heeft u gelijk in. Toch zie ik de lijnen graag helemaal zwart en al het andere helemaal wit. Dat betekent dus wegpoetsen en invullen waar nodig. Voor dat invullen heb ik tegenwoordig een handige(?) methode.
Eerst kleur ik de strip helemaal in. Vervolgens kleur ik al het overgebleven wit oranje. Dat gaat met één muisklik. Daarna lijkt het net alsof de strip speciaal voor het WK-voetbal gemaakt is.

(Ik gebruik daarvoor oranje omdat die kleur goed opvalt. Niet vanwege het WK-voetbal. Ik doe trouwens wel mee met de Boerderij voetbal-pool, maar met weinig succes. Op dit moment sta ik 69 van de 148.)

Vervolgens kleur ik alles wat niet (straks) zwart moet zijn in met wit. En daarna maak ik al het overgebleven oranje met één muisklik zwart. Omslachtig? Nou en of! Zolang ik nog geen betere methode gevonden heb, en zolang het wit in het zwart me dwars blijft zitten, doe ik het zo. Maar uiteraard heeft deze methode ook nadelen. Als ik stukken oranje vergeet om te zetten naar de juiste kleur dan worden ze na afloop zwart. Vooral bij letters en ogen is dat risico groot. Als u een keer opvallend veel zwart in de strip ziet, dan weet u hoe dat komt.

En als u een keer opvallend veel oranje in een strip ziet, dan ben ik vergeten om het oranje zwart te maken. Of ik heb een strip speciaal voor het WK-voetbal gemaakt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.