Redactieblog

262 x bekeken

(ZON) Licht uit het Zuiden

De telers van de ZON hebben succes geboekt. Een reserve wordt voor de fusie met Fruitmasters uitgekeerd aan de leden. Proficiat!

Eindelijk weer een echte coöperatieve beweging. Twee fuserende partijen, Fruitmasters en de ZON besluiten tot fusie. De stukken liggen klaar en de leden hoeven alleen maar ja te zeggen. Dat gebeurt in de praktijk ook praktisch altijd. Via de getrapte besluitvorming in de ledenraad komt eigenlijk elke fusie er door.

Zonder aanpassingen. Op papier is er inspraak en beslissingsbevoegdheid van de leden. In de praktijk stelt dat niets voor. De bobo’s maken het plan, presenteren het, verdedigen het en via de dichtgetimmerde organisatiestructuur wordt het plan aangenomen. De leden weten vaak niet eens op welk moment de echte beslissing wordt genomen.

Daarom is het licht dat de ZON in het zuiden van Nederland laat schijnen ook zo verfrissend. Men heeft gewoon de laatste jaarrekening voor de fusie niet goedgekeurd. De bestuurders werden daardoor nogmaals naar de fusietafel gestuurd. Van tevoren hadden ze gezegd dat dat niet kon. De fusie was uitonderhandeld.

Dat bleek dus niet het geval te zijn. Binnen ultra korte tijd lag er een plan op tafel, waarbij de wensen van de telers van de ZON worden ingewilligd. Aanhouden en helder optreden loont dus.

Een lichtend voorbeeld voor andere coöperaties. De macht van de leden bestaat nog wel degelijk. Mits daadkrachtig wordt opgetreden. En met de middelen die doel treffen. Zoals het afkeuren van een jaarrekening.

Er ligt veel meer macht bij de leden dan we denken. Dat mogen leden van FrieslandCampina, die leveringsvoorwaarden willen veranderen, zich best eens realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.