Redactieblog

283 x bekeken

Vogelpestvariant H5N1 dit voorjaar in acht landen

Dit voorjaar zijn in acht landen besmettingen aangetroffen met hoogpathogene vogelpest bij pluimvee.

Dat blijkt uit een overzicht van wereldvoedselorganisatie OIE. In Egypte zijn in de periode van 1 april tot 15 mei 34 besmettingen met hoogpathogene vogelpest H5 aangetroffen. Bij de besmettingen waren acht professionele bedrijven, waarvan zes bedrijven gevaccineerd waren tegen vogelpest.

In Indonesië komt H5N1 breed voor onder pluimvee. Via routinecontrole wordt pluimvee in ruim 67.000 dorpen onderzocht op vogelpest. Hieruit blijkt dat gemiddeld bij 1,5 van de duizend onderzochte dorpen H5N1 wordt aangetroffen. Regionaal loopt dit op tot ruim negen van de duizend dorpen. Pluimvee wordt in Indonesië vooral kleinschalig gehouden in de zogeheten 'backyard farms'.

In Bangladesh zijn dit voorjaar drie uitbraken van H5N1 geweest, terwijl in Laos een besmetting werd vastgesteld bij een leghennenbedrijf met ruim 1.000 hennen. In Mongolië is H5N1 vastgesteld bij een koppel wilde zwanen. In Vietnam zijn besmettingen gemeld in vier provincies en in Israël is H5N1 vastgesteld bij twee vogels in een dierentuin.

Of registreer je om te kunnen reageren.