Redactieblog

7 reacties

Vervuilde mais was getest

De biologische mais die vervuild is met dioxine, is voor transport uit Oekraïne door een Nederlands laboratorium getest.

Daarbij bleek de partij aan de norm voor dioxine te voldoen.

Dat zegt directeur Francine van Rossem van voedselveiligheidsorganisatie TrusQ van de zes grote mengvoerfabrikanten. De partij is na aankomst in Nederland, begin december vorig jaar, niet meer getest.  "Grondstoffen worden steekproefsgewijs getest. Deze partij is buiten de steekproef gebleven", aldus Van Rossem. De partij is wel visueel onderzocht voordat het in de Rotterdamse haven werd overgeladen in binnenvaartschepen om naar de voerproducenten te gaan.

In Nederland hebben acht voerbedrijven deze mais verwerkt tot veevoer, onder andere Hendrix UTD, ForFarmers, De Heus en Van Gorp. Meer dan vijftig biologische pluimveebedrijven hebben het voer ontvangen. "Het voer is in januari uitgeleverd, dus naar verwachting is alles al op", zegt Van Rossem. De pluimveebedrijven zijn wel op slot. De eieren worden door Rikilt onderzocht op dioxine. Een kip kan tot zestig dagen na het binnenkrijgen van dioxine nog dioxine uitscheiden.

Supermarktbranche CBL zegt dat er op dit moment geen maatregelen worden getroffen. Biologische eieren liggen voorlopig gewoon in de schappen. In Duitsland zijn uit voorzorg wel biologische eieren uit de winkels gehaald. De zaak kwam aan het licht nadat in Duitsland dioxine in eieren werd gevonden, veroorzaakt door voer van ForFarmers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frankspiekker@hotmail.com

  het zou for farmers wel niet weer zijn..... wat doen ze hele dagen? nieuwe marketingideen en concepten uitbroeden???

  blij dat ik er niet van voer:D

 • no-profile-image

  vd schans

  Bij het lezen van dit berichtje incl. de reacties vraag ik mij dan af: Wie garandeerd de biologische status van dit voer??

 • no-profile-image

  gert

  Welke garantie heeft men nog over transacties met dit soort dubieuze landen ?

 • no-profile-image

  keutelboer

  Vroeger handelden men uit vertrouwen . Nu moet alles gecertificeerd zijn . Het blijkt dat dit eigenlijk wel nodig is . Maar doordat het hele verhaal niet waterdicht is , lijkt het meer op handel van vroeger met vertrouwen . Alleen toen werdt het vetrouwen wel eens beschaamd , maar men had ook geen certifixaat . Nu met Trust Qu of Safe Feed bedrijven werkt men met voedselveiligheid certificaat . Dus vroeger zonder certificaat bescheten nu met certificaat bescheten . Ik zie geen verschil als vertrouwen zo groot is dat zulke partijen na lange reis niet meer onderzocht worden . Allemaal papieren romslomp die niets toevoegt als niet 100% wordt getest .Onderzoek kan wel duur zijn maar dit kost uiteindelijkveel meer .

 • no-profile-image

  Wil niet bedonderen de onopletende

  Hoe kunnen jullie nog iets geloven uit een oud Rusland. Jullie hebben al met motor olie vervuilde zonnebloem olie gehad. uit zelfde land zelfs.en in alle oud Ruslanden kun je geen enkel document vertrouwen om dat je alle kunt kopen als verkoper.en dus met je visueel controle.is een lachertje.alles maar dan ook alles zul je op nieuw moeten controleren ook al zeggen de documenten dat het een partij is die nog nooit zo in kwaliteit ie geweest in geschiedenis hele wereld. Ik kan alleen maar zeggen jullie zullen nog meer gezeik krijgen met jullie goed geloof.Beste is en goed koopste om gewoon niks uit dit soort landen te kopen.Ik exporteer ook als een derde tussen eentje hier en Europa.Ik ben het er vaak echt niet mee eens dat het weg gaat en zet op papier dat ik die party af gekeurd heb.en dus geen verantwoordelijkheid heb naar verkoper.
  Dus advies van 20 jaar ervaring NL persoon in deze omkoop en bedonder landen.Niet kopen op het eind het goedkoopste.
  Groeten

 • no-profile-image

  F

  Het vreemde aan het hele verhaal is, dat er minstens 1 voerbedrijf, wat hierbij betrokken is, fabrieken heeft in het oosten van Europa. Deze directie is ook zeker op de hoogte van de mentaliteit van de oosterlingen. Is een grondstof op, dan wordt deze vervangen door een andere. Er wordt daar absoluut niet zo streng getest op vervuiling als in het westen. Hoe kun je dan dit beleid, van een streekproef, goedkeuren? Er moet een 100% controle zijn op alle grondstoffen uit de Baltische staten, anders gebeurt dit zeker nog een keer. Maar zoals altijd, wanneer het kalf verdonken is.....

 • no-profile-image

  Han

  2010,19:30. Na jaren in de Oekraine te hebben gewerkt heb ik het nodige meegemaakt, moet ik het met je eens zijn, hoe graag ik ook anders zou willen. Ik ben er van overtuigd dat er een keurig monster is onderzocht van een lading mais. Maar er zou wel eens een >vergissing< gemaakt kunnen zijn bij de verlading.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.