Redactieblog

Veehouder in Zuid-Korea zelf oorzaak MKZ-virus

Een veehouder uit het Zuid-Koreaanse Ganghwa heeft het Mond- en Klauwzeervirus hoogstwaarschijnlijk uit China gehaald.

Het Koreaanse Nationaal Veterinair Onderzoekscentrum verdenkt de man ervan onvoldoende hygiënemaatregelen te hebben genomen nadat hij op reis was geweest in China. De veehouder is officieel niet verantwoordelijk te stellen voor de MKZ-uitbraak, maar de vergoeding die hij ontvangt voor de 177 runderen die op zijn bedrijf zijn geruimd is verlaagd.

De man reisde eind maart naar China, waarna begin april zijn bedrijf besmet werd verklaard. In Zuid-Korea zijn in totaal 12 bedrijven besmet met MKZ. Veterinairen adviseren veehouders niet te reizen in het Aziatische gebied waar MKZ heerst. Het serotype MKZ is Japan, Zuid-Korea en China blijkt sterk overeen te komen.

De MKZ-uitbraak in Japan is nog lang niet onder controle. Inmiddels zijn 111 bedrijven besmet verklaard. Er zijn bijna 86.000 dieren geruimd in verband met de uitbraken. De bestrijdingsmaatregelen zijn aangescherpt om de ziekte beter onder controle te krijgen. Het Japanse ministerie van Financiën meldt dat de uitbraak tot nu toe een schade van 87 miljoen euro heeft opgeleverd. Een fokkerijbedrijf van de typische Miyazaki-runderen moet ook geruimd worden. Op het fokbedrijf worden stieren gehouden die verantwoordelijk zijn voor 90 procent van de KI in Japan.

Of registreer je om te kunnen reageren.