Redactieblog

'Vaccinatie geen effect op uitslag tankmelk'

Vaccinatie tegen Q-koorts zorgt niet voor een verhoogde uitscheiding van Coxiella Burnetii in tankmelk.

Dat blijkt uit voorlopige uitslagen van onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) dat vandaag is gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor geitenhouders en dierenartsen.

In het onderzoek zijn in de periode rond vaccinatie dagelijks melkmonsters genomen op vier bedrijven. Het gaat om twee bedrijven met een Q-koortsverleden en twee waar nooit eerder Q-koorts is aangetroffen. "Uit de huidige resultaten blijkt dat er na vaccinatie geen hogere uitscheiding van Coxiella burnetii is dan voor vaccinatie", aldus Piet Vellema van de GD.

Ook onderzoeker Mirjam Hermans van het Jeroen Bosch ziekenhuis onderschrijft dit. "Bij het onderzoek dat wij hebben gedaan werd wel DNA van de bacterie aangetroffen na vaccinatie. We hebben de testen van het CVI en die van ons met elkaar vergeleken en daaruit blijkt dat onze test een factor honderd tot duizend gevoeliger is. De uitscheiding die wij vonden is zo laag dat dit met de testen van het CVI en de GD niet zal leiden tot een verhoogde uitscheiding", aldus Hermans.

Of registreer je om te kunnen reageren.