4 reacties

VVD schrapt dierrechten in 2015

De VVD wil af van de dierrechten voor pluimvee en varkens.

Als het aan die partij ligt worden de stelsels per 2015 opgeheven, zo bleek gisteren tijdens een gesprek met fractieleider Mark Rutte en Tweede Kamerlid Janneke Snijder.

Volgens de liberalen is het over vijf jaar niet langer nodig de omvang van de intensieve veehouderij op die wijze te reguleren. Evenwicht op de mestmarkt is voldoende. Dan is het wel van belang dat de overheid mestbe- en verwerkingsinitiatieven bevordert. “ Wij zijn bereid daar steun aan te leveren”, aldus Snijder.

Die opstelling van de VVD is opvallend aangezien de partij onlangs nog instemde met de herinvoering van de compartimentering. Volgens Snijder gaat dat om een tijdelijke maatregel. “We moeten even pas op de plaats maken, rust in de tent”, zegt zij. “Maar daarna willen wij er echt van af.”

CDA en Christenunie denken daar anders over. Kamerlid Ger Koopmans van de christendemocraten zei eind maart nog dat ook na 2015, wanneer het huidige regime voor dierrechten afloopt, een plafond voor het aantal te houden dieren noodzakelijk is. Hij verwacht dat er dan nog geen evenwicht op de mestmarkt is. De PvdA twijfelt nog.

De VVD zet in de huidige verkiezingscampagne zwaar in op ondernemerschap. Ondersteuning van boeren blijft noodzakelijk, natuurwetgeving dient te worden versoepeld en veel regels kunnen in de prullenbak. Een apart ministerie van landbouw is niet langer nodig, omdat op dat departement de nadruk te veel op natuur en voedselkwaliteit ligt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kippen

  Ik heb veel geld betaald voor de dierrechten. Desondanks zie ik met spanning uit naar het opheffen hiervan. De nederlandse boer kennende weet hij zijn grenzen niet en gaat onvoorstelbaar hard groeien in dieraantal. De prijzen zullen volledig kapot gaan voor een zeer lange tijd. Wij zijn volgens mij teveel uitbreidingsgericht om hier mee om te kunnen gaan. Het dieraantalplafond ligt nu vast en dat is denk ik maar goed ook. Ik betaal nog liever 25 euro per pluimveerecht dan dat het er in de toekomst af gaat. Helaas hebben we deze rem gewoon nodig. Wij onderscheiden ons in Nederland teveel van onze concurenten om ermee te kunnen gaan. Daarvoor overigens chapeau. Uiteindelijk ruimen de kleintjes het veld en stoppen vooral in het buitenland de andere boeren. Als we tenminste niet de pech hebben door dierziektes en marktprotectionisme buiten de deur gehouden worden. Dan praat je wel over 15-20 jaar sappelen om de tijd door te komen. Dan heb ik toch liever de dierrechten.

 • no-profile-image

  hans

  Willeke ga in de tuin zitten met je glas wijn.

 • no-profile-image

  Willeke

  Wat is nu belangrijk voor de VVD, juist, de dieren niet.
  Ze nemen het dus niet zo nauw met het dierenwelzijn, of liever gezegd ze zijn bang.
  Bang dat ze stemmen verliezen. Ja, dat zullen ze zeker als ze zo omgaan met de Natuur.
  Schandalig.

 • no-profile-image

  wim

  VVD dit is duidelijk,volstrekt mee eens wat de dierrechten betreft,kunnen wij ons geld steken in een duurzame veehouderij en mestverwerking,i.p.v. een nutelose geld verslindende papier monster wat dierrechten betreft.
  Je kunt mijn stem krijgen als de VVD voor juni duidelijkheid geeft of de VVD de minister van landbouw leverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.