Redactieblog

11 reacties

Twijfels TrusQ over voertest

TrusQ twijfelt over de nauwkeurigheid van de dioxinetest op veevoer.

Daarom worden alle monsters van grondstoffen en veevoer vanaf deze week door twee laboratoria getest. Dat heeft TrusQ, dat waakt over de voedselveiligheid in de veevoerbranche, besloten.

Door de dioxine-affaire met voer voor biologisch pluimvee is twijfel ontstaan over de correctheid van testuitslagen van het Rotterdamse laboratorium TLR. Dit lab wordt routinematig ingezet voor analyses van voer. "Je gaat ervan uit dat een gecertificeerd en geaccrediteerd laboratorium goed analyseert, maar de huidige situatie is voor ons aanleiding om ook uit te wijken naar andere laboratoria", zegt TrusQ -directeur Francine van Rossem.

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) zegt dat het erop lijkt dat de analyses die het private laboratorium heeft uitgevoerd niet gevoelig genoeg was, waardoor de relatief geringe normoverschrijding niet is opgemerkt. De VWA noemt dit als mogelijke verklaring waarom de dioxinebesmetting pas eind april aan het licht kwam, terwijl deze al in januari heeft plaatsgevonden. Alle voermonsters worden nu dubbel getest. De laboratoriumtest naar dioxine lijkt een cruciale rol te spelen in de huidige problematiek bij biologisch pluimveevoer. Volgens betrokkenen waren de eerste verdenkingen er al begin februari, terwijl pas eind april definitief werd vastgesteld dat de partij biologische mais uit Oekraïne, waardoor de problemen zijn ontstaan, vervuild was met dioxine.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Waar is de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid nu ? Waar gaat het om ?The battle of the lambs of The battle of the labs. Waar gaat het om ? De volksgezondheid mag niet onderhevig zijn aan economische belangen van labs. ! Je zou bijna denken: Een lab is pas goed als die iets vindt. En degene die iets vindt is de beste. En die heeft natuurlijk de meeste klanten of de minste. Dus mensen. Calibreer uw normen en standaardiseer. Meten is weten en u moet denken wat U vindt, beschermt een kind. ! Vecht uw commerciele belangen niet uit over de rug van de consument.

 • no-profile-image

  A Buttons

  TrusQ - er gaat geen voerschandaal voorbij of één vd TrusQ georganiseerde bedrijven is er wel bij. Mooi praatje maar geen daden. Te veel bureaucratie en een gebrek aan operational excellence. Neem u verantwoordelijkheid als 6 grootste mengvoerleveranciers en source zeker voor uw biologische grondstoffen kort bij huis. Bijna alle grondstoffen uit het voormalige oost europa noemt men biologisch omdat de boeren geen kunstmest kunnen betalen.

 • no-profile-image

  Jacob de Vor

  Brokkenmakers krijgt nu ineens zijn ware betekenis.

 • no-profile-image

  Bas

  Grieks kipevirus nu ook in NL. labs. ? Vertrouwen ? Hoe verkopen we dit ?

 • no-profile-image

  Gedupeerde

  Word nu toch wel erg lastig, volgens mij doet heel agrarisch Nederland zaken met TLR. Als nu blijkt dat men hier niet juist geanalyseerd heeft, heeft men nogal wat uit te leggen, immers wat moeten we dan met uitslagen uit het verleden die ook grote gevolgen hebben gehad.
  Blijf het raar vinden dat het maanden moet duren voor men in de gaten krijgt dat er misschien wat met lab aan de hand is.
  En nu maar hopen dat brokkenmakers verantwoordelijkheid nemen, en die niet bij bv lab neerleggen, zodat gedupeerden jaren op duidelijkheid ( en geld) moeten wachten, waarvan er meer voorbeelden uit het verleden zijn.

 • no-profile-image

  k.i.s.s.

  Trusq safe feed. Het is bekend dat er minimaal 5 nieuwe grondstoffen per jaar op de markt komen, om te verwerken in veevoer. Wie kan mij vertellen welke veevoer leverancier u hiervan informeert.
  Dat zal alleen maar de trusq of safefeed bedrijven kunnen zijn, of houden ze dat onder de de pet. Onder voorbehoud van marge.

 • no-profile-image

  Stein

  Controleren instanties zoals: TRUSQ, SAFE FEED, GMP, VWa ook meetinstituten zoals laboratoria ? Iedereen wordt gecheckt. Maar de basis waarop importeurs beslissen om de goederen naar Nederland te importeren zijn de resultaten van de labs, waarop een importeur beslist of hij wel of niet de goederen vlgs. Nederlandes richtlijnen gaat of laat verschepen. Bent u wat vergeten ? Achilles vergat ook wat. Dus concentreer U.

 • no-profile-image

  De Brokken

  Heb ik gelezen dat de coöperatie uit Lochem geen ingangscontrole had?
  Dan zijn het nu Echte BROKKENMAKERS.

 • no-profile-image

  Jan uut Oosten

  Laat de marionet van de TrustQ bedrijven maar met een actieplan komen.
  Gezien de winstmarges van deze onverantwoordlijk multinationals kan er best geïnvesteerd worden in een nieuw op te zetten lab. Dit is wederom een zwarte bladzijde in het dossier "Mengvoer en schandalen".
  Wat me tevens opvalt is dat men het redelijk uit de pers weet te houden.
  Naar anderen wijzen en roepen " we wisten het niet" - ik zal het maar niet op z'n Duits zeggen - betekend dat het zo maar weer kan gebeuren. Ook Boerderij is opvallend flets. Zeker ook bang dat er enkele tonnen aan reclamegeld wegloopt.

 • no-profile-image

  ben het zat

  is al 8 jaar bekent dat TLRgeen lab is voor voedselveilgheid voor mens en dier kan ook niet werken een slager die haar eigen vleeskeurt ander voedsel gerelereerd probleemen zoals mycotoxine vergiftinging bij dieren wordt door TLR nooit aan getoont nee daarvoor moeten we naar het buitenland om betrouwbaar onderzoeks resultaten te hebben nee in nederland onderzoeken ze alleen samen net juristen hoe ze ieder verandwoording over voer afkunnen wenden op de boer met dank aan de brokke makers

 • no-profile-image

  Bas

  Al eens gedacht over een ijkwezen voor laboratoria ? Geschikt voor handelsdoeleinden. ? Hoe verkopen we dit ?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.