Redactieblog

2 reacties

'Subsidiebudget brede weersverzekering niet vol'

Verzekeraars zijn matig tevreden over de belangstelling voor de brede weersverzekering, maar verwachten dat het totale beschikbare budget van 8,5 miljoen euro niet volledig benut zal worden.

Zowel Vereinigte Hagel als AgriVer zeggen ongeveer honderd verzekeringen te hebben afgesloten. "We zijn tevreden. Het is het eerste jaar dat dit product op de markt is. We hadden een moeizame start omdat alles laat op gang kwam. Toch is er wel een eindsprint geweest. Je ziet dat telers het tot het laatst uitstellen en dat er nog veel onduidelijkheid is over de verschillen tussen de verzekeringen", zegt Jan Schreuder van Vereinigte Hagel.

Bij AgriVer is eveneens sprake van topdrukte in de laatste week voor 15 mei, de datum waarop agrariërs bij Dienst Regelingen de gecombineerde Opgave moeten indienen.  Daarbij moeten ze aangeven of ze subsidie willen op de brede weersverzekering. "De belangstelling valt niet tegen. We ruim boven de honderd verzekeringen afgesloten. Opvallend is de geringe belangstelling vanuit de fruitteelt. Hoewel het product voor deze sector aantrekkelijk lijkt, hebben veel fruittelers moeite met de voorfinanciering voordat ze de subsidie terugkrijgen. Hierdoor haken ze af."

Bij de Onderlinge Weerschade Verzekering (OWV) lopen de aanmeldingen redelijk door. "Bij fruittelers loopt het goed, de aanmelding bij akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers blijft wat achter", aldus Gert Jan van Dijk. Aantallen verzekeringen kan OWV nog niet geven. Het kantoor was vrijdag gesloten.

Verzekeraars melden dat telers niet verplicht zijn om de premie voor 15 mei af te sluiten. "Dat kan volgende week ook nog, zolang ze bij Dienst Regelingen maar op tijd melden dat ze subsidie willen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Zo is dat "door". Het gaat er de overheid gewoon om aansprakelijkheid door rechtmatig of onrechtmatig overheidshandelen te ontlopen door deze (gesubsidieerde) verzekering aan te bieden. En de verantwoordelijk LTO-er Hans Huijbrechts stond erbij en keek er na. Kritiek vanuit de achterban over (het ontbreken van) de voorwaarden van deze weersverzekeringen lijken aan dovemansoren gericht. Maar ja, is het een kwestie van niet horen, of niet willen horen? Ik vrees het laatste! Misschien kan LTO te zijner tijd aansprakelijk gehouden kan worden voor schending van haar zorgplicht als de waarheid van de verzekering boven komt bij wateroverlast.

  • no-profile-image

    .

    Lees reacties 26 april 'brede weersverzekering komt traag op gang'. De manier waarop we blij zijn gemaakt met een dooie mus is schandelijk. Dat OFH nog wat fruittelers binnenhaalt voor de brede weersverzekering is logisch, fruittelers krijgen meer voor hetzelfde bedrag, maar in feite worden de brede weerrisico's niet afgedekt. Dus een belangrijk deel van de belangstelling heeft niets met brede weersverzekering te maken. Het voordeel van de subsidie komt volledig bij de verzekeringsmaatschappij. En LNV is lekker goedkoop af met deze regeling doordat ze nu gevrijwaard zijn van schadecompensatie bij extreem weer. Kwam die subsidie overigens niet uit een Europees potje van niet benutte toeslagrechten? Over sigaren uit eigen doos gesproken.... Schande, en LTO maar tevreden doen over het unieke product dat er voor ons kwam. Uniek, dat is het natuurlijk wel... stelletje dromers.

Of registreer je om te kunnen reageren.