Redactieblog

1 reactie

Scheve verhoudingen

De marges zijn onevenredig verdeeld in de voedselketen. Volgens José Bové, de Franse boerenactivist, moeten excessen worden bestreden met regelgeving.

Het Agrarisch Dagblad sluit zich daarbij aan: "Wil er wat veranderen, dan is regelgeving hard nodig". Dat is nog weer eens een ander geluid, een pleidooi voor meer regels. Vind ik prima. De grote vraag is natuurlijk: welke regels dan?

Bové lijkt in eerste instantie te mikken op openheid en transparantie. Handelaren en winkels zouden openheid moeten geven over marktmacht en marges. Ja, en dan? Als men niet bereid is om de markt zelf te reguleren verandert er toch nog niets? Vraag en aanbod blijven bepalend. En zolang boeren of hun coöperaties er niet in slagen overproductie tegen te gaan, zullen zij aan het kortste eind trekken. En dat lukt niet.

Wat moet er dan worden geregeld? Ten eerste: productiebeperking: melkquotum, suikerquotum, varkensquotum, kippenquotum, eierenquotum, spruitjesquotum, aardappelquotum, zetmeelquotum, rundvleesquotum, tomatenquotum. Ten tweede: om import – die immers te veel aanbod zou opleveren – tegen te gaan, moeten de grenzen worden gesloten, al of niet via heffingen. Een echte marktordening dus.

Dat kan allemaal worden geregeld, maar het zal niet gebeuren. In de eerste plaats omdat het kapitalisme en de vrije markt gewonnen hebben in de politiek. Maar ook boeren zelf willen liever vrije ondernemer zijn dan een soort voedselproducerende ambtenaar. Boeren stemmen daarom op de VVD.

Het is overigens nog maar de vraag of de marges onder een strikte marktordening anders worden verdeeld. Er zijn namelijk altijd profiteurs. Voorbeeld: de apothekers. Jarenlang konden apothekers rijk worden van de verkoop van incontinentieluiers en bonussen van de farmaceutische industrie. Er kwamen regels. Bonussen mochten niet meer, alles werd afgeknepen. Gevolg: apothekers gaan failliet.

Wie strijken de bonussen nu op? De ziektekostenverzekeraars! Profiteert de patiënt van die regels? Nee, die moet een steeds hogere eigen bijdrage betalen. We zijn eigenlijk allemaal boeren. We zijn allemaal de sigaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    veranderen gaat langzaam ;met horten en

    wij zijn allemaal de sigaar;en als wij zo zonder veranderingen verder gaan gaat de sigaar uit.en stappen weer over op pruimtabak .

Of registreer je om te kunnen reageren.