250 x bekeken 9 reacties

'Regels EU-subsidies aanscherpen'

CDA en VVD willen dat de criteria voor het ontvangen van Europese steun voor plattelandsontwikkeling flink worden aanscherpt.

Volgens de twee partijen is het onaanvaardbaar dat landbouwgeld wordt besteed aan schaatsbanen, snookerverenigingen en luchthavens.

Uiterlijk deze week moesten alle 27 Europese lidstaten bekendmaken welke bedrijven en organisaties vorig jaar landbouwsubsidie uit Brussel hebben ontvangen. Nederland deed dit al eerder. Uit een analyse van een internationaal collectief van journalisten blijkt dat net als voorgaande jaren een deel van het geld gaat naar ontvangers die niets met de sector van doen hebben.

Zo ontving een Zweedse accordeonorganisatie bijna 60.000 euro, een snookerclub uit Denemarken ruim 31.000 euro en een schaatsvereniging in Gramsbergen (Ov.) meer dan 162.000 euro. Schiphol mocht vorig jaar 98.000 euro uit de Europese landbouwkas bijschrijven. Daarnaast werden betalingen verricht aan een minderjarig kind en overleden bejaarden.

Onaanvaardbaar, vindt Kamerlid Joop Atsma (CDA). "Dit kan nooit de bedoeling zijn; boerengeld hoort in boerenhand terecht te komen.” Atsma wil dat landbouwminister Gerda Verburg met voorstellen komt om de regels aan te passen. VVD'er Janneke Snijder sluit zich daarbij aan. "Dit is precies wat wij bedoelen met het onnodig rondpompen van geld. Voor de aanleg van sportkantines is geen Europees geld nodig, en zeker geen landbouwgeld."

Het overgrote deel van het subsidiebudget is terechtgekomen bij grote suikerbedrijven, met het Franse Tereos als onbetwiste koploper. Veel van dat geld heeft de industrie overigens zelf eerder aan Brussel afgedragen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Alles afschaffen. Boeren die zonder kunnen hebben een gezond bedrijf. Boeren die het nodig hebben zijn niet anders dan ww'ers of bijstandstrekkers. En verder profiteren alleen die mileu zooi ervan. En ambtenaren aan het werk houden is in ieder geval niet mijn hoby.

 • no-profile-image

  Leen

  Voorgaande is niet persoonlijk bedoeld, maar inkomenssteun moet wel bij "inkomen" ophouden.

 • no-profile-image

  gelderlander

  ja ten eerste zijn er altijd uitzonderingen die veel inkomenssteun op strijken, dit komt omdat de inkomenssteun gebaseerd is op historische basis. Ja een nieuwe verdeling van inkomenssteun is nodig hier wordt wellicht in het nieuwe GLB een besluit over genomen. Nee boeren kunnen niet zonder inkomenssteun, Amerika geeft landbouwsteun, Nieuw- Zeeland, Australie, waarneer de EU dit niet doet hebben Europese boeren een concurrentienadeel. Ten tweede werken de agrarische markten slecht, want een melkveehouder gaat bij lage prijzen meer produceren, in andere economische sectoren wordt bij lage prijzen juist minder geproduceerd. De melkveehouder doet dit om de vaste kosten over meer producten uit te smeren.

  Ten derde blijven de inkomens van boeren achter bij andere economische sectoren dit is niet alleen bij Nederlandse boeren maar wereldwijd. Dit laat ook weer zien dat agrarische markten niet goed werken.

  Steun blijft nodig wellicht op een andere manier.

 • no-profile-image

  gelderlander

  Ten eerste krijgen akkerbouwers net zo goed inkomenssteun (voor een aantal gewassen). Er is nog steeds een interventieprijs voor graan, die zorgt voor het spileffect.

  Van oorsprong na de oorlog zijn de melkveehouderij en de akkerbouw gestimuleerd met de interventieprijzen, omdat deze sectoren grondgebonden waren zouden de kosten voor deze maatregelen niet stijgen.

  Wanneer men die zou doen voor de pluimveehouderij, glastuinbouw, varkenshouderij dan zouden de kosten van deze maatregelen snel niet meer te overzien zijn. De productiecapaciteit is in deze sectoren namelijk heel snel uit te breidden door een stal bij te bouwen.

  Zover ik weet hebben de pluimveehouderij, varkenshouderij ooit wel gebruik van afzetsubsidies gemaakt en misschien wel exportsubsidies? dit durf ik niet met zekerheid te zeggen.

  Op de een of andere manier werkt de markt van vlees toch zo goed dat ze het lange tijd met relatief weinig steun hebben kunnen uithouden. Al lijkt het momenteel toch wat slecht te gaan.

 • no-profile-image

  boerinneke

  Eerlijk verdelen die subsidie. Dus zet alle steun per hectare. Verder iedere hectare evenveel steun. Eerlijker verdelen kan niet en een hoop ambtenaren kunnen iets nuttigs gaan doen of doe ze in de VUT.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Als de subsidie wordt afgeschaft, zitten de ambtenaren er nog steeds. Denk je nu echt dat je daar vanaf komt? Dan gaan ze weer een hoop andere ellende bedenken.

 • no-profile-image

  Leen

  Net als je iets zoekt kun je 't niet terugvinden natuurlijk. H.E. Waalkens verschafte openheid over diens wachtgeld en subsidieinkomsten van zijn activiteiten incl. die van zijn vrouw. Het komt er kortweg op neer dat hij naast zijn bedrijfsinkomsten (biovee) 4 modale inkomens opstrijkt aan wachtgeld, en 3 x ca. 30000 Euri aan landbouwsubsidie/ inkomenssteun of hoe je het ook maar noemen wilt. Dit is te gek voor woorden. Top eerst die inkomenssteun eens af naar max. 1 modaal inkomen per berdrijfshoofd plus een gering bedrag per werknemer. Ben je dan niet in staat om hoofd boven water te houden, jammer dan!

 • no-profile-image

  gelderlander

  alle steun eerlijk verdelen lijkt een goede optie, maar let wel dat een aantal sectoren er ontzettend had op achteruit gaan. Neem de zetmeelaaradppeltelers, er zal minder zetmeelaardappelen geteeld worden wat de prijs van andere akkerbouwproducten ook onderuit zal halen. Ook de vleeskalverhouders zullen in zwaar weer komen. Ik ben met jullie eens dat dit geen reden hoeft te zijn om het in stand te houden maar er moet wel een goede overgangsregeling komen zodat deze sectoren in kunnen spelen op zo'n hervorming.

 • no-profile-image

  berkellander

  @gelderlander, gelderland, Als uw verhaal klopt, waarom spreekt u alleen over melkveehouders, zijn varkenshouders, pluimveehouders en overige landbouwers minderwaardig zodat ze net als nu geen subsidie hoeven te ontvangen terwijl ze altijd al met de grillen van de markt moeten overleven ...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.