Redactieblog

5 reacties

Rechtszaak Q-koorts richt zich op fokverbod geiten

De rechtszaak die geitenhouders willen aanspannen over de gevolgschade van het Q-koorstbeleid richt zich op de onrechtmatigheid van het instellen van een fokverbod zonder vergoeding.

Dat zegt advocaat Joost de Rooij van Linssen advocaten.

"Het levenslange fokverbod op geitenbedrijven is zeer abrupt ingevoerd en dit veroorzaakt veel schade voor de geitenbedrijven.Tegelijkertijd staat er geen vergoeding tegenover. Tijdens de varkenspest in 1997 is ook een fokverbod ingesteld. Hier kregen de zeugenhouders wel een vergoeding", zegt De Rooij.

De zaak richt zich in beginsel op geitenbedrijven die geruimd zijn in verband met Q-koorts. Omdat ook niet-besmette bedrijven een
(tijdelijk) fokverbod is opgelegd, kunnen deze bedrijven ook aansluiten bij het proces.

Het moment waarop de rechtszaken dienen is nog niet bekend. "De dagvaardingen zijn vrijwel klaar. We wachten nog even tot begin juni, als duidelijk wordt of er versoepelingen komen in het beleid. Ik verwacht dat de eerste zaken in juli zullen voorkomen", aldus De Rooij.

De geitenhouders gaan zich verenigingen in een Vereniging van Geruimde Geiten- en schapenbedrijven (VGG). "LTO ondersteunt de vereniging met kennis. Het is niet aan LTO om dergelijke rechtszaken aan te spannen", zegt Jeannette van de Ven van de LTO-vakgroep
Geitenhouderij.

Frans Elshoff, initiatiefnemer van de VGG, zegt de vereniging te willen oprichten om gevolgschade voor geitenhouders vergoed te krijgen. Enkele tientallen geitenhouders hebben te kennen gegeven zich te willen aansluiten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dan kunnen ze toch één boer of een paar boeren als voorbeeldbedrijf nemen, dat doet de NVV ook. Niet dat het helpt hoor, we leven nu eenmaal in een dictatuur. Sinds de Hoge Raad tot de conclusie is gekomen dat de MINAS voldoende nauwkeurig is weet ik genoeg. Het is zonde van je tijd, geld en energie om hier aan te beginnen. Het is duidelijk dat we geen onafhankelijke rechtspraak hebben.

 • no-profile-image

  gerard

  Stoppen met veel kostende procedures die alleen de advocatuur spekt!!! Gewoon naar het gemeentehuis vergunning voor koeien aanvragen quotun leasen en vooruit met de koe (geit)

 • no-profile-image

  geitenboertje

  Slappe houding van LTO. Wat heb je nu aan zo'n club? Zij zouden daar het voortouw in moeten nemen. Ik heb sowieso weinig vernomen van LTO en de geitenhoudersvakbond in de hele Q koorts affaire. Ik zie nog steeds geen reden ergens lid van te worden.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Doorzetten het fok verbod is een algemeen belang . Dus het dient iedereen . Dan kan het niet zo zijn dat een persoon of een groep personen , de kosten moeten dragen . Zie fok verbod bij varkens . Er zijn boeren die ondanks vergoeding proces aangespannen hebben . Zij hebben versichellende jaren later nog bij betaald gekregen .

 • no-profile-image

  anne

  Beste geitenboertje, Ik geloof er niets van dat je een professionele boer bent, anders had je beter geweten. Gelukkig krijg ik als lid van lto zeker 1 keer per week een lto-nieuwsbrief over Q-koorts, houdt goed op de hoogte van actualiteit en al hun inzet. Terecht overigens dat niet-leden die niet krijgen, moeten ze zich maar aansluiten. Lijkt me overigens ook logisch dat LTO zelf geen rechtzaak kan aanspannen, ze zullen niet ontvankelijk worden verklaard omdat ze een organisatie zijn en niet zelf boer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.