Redactieblog

RIVM: geen grote piek in aantal Q-koortspatiënten

In Nederland zijn dit jaar 221 nieuwe gevallen van Q-koorts vastgesteld met de eerste ziektedag dit jaar.

In de afgelopen week waren dit er vijftien. De grote piek van Q-koortspatiënten zoals die vorig jaar in mei zichtbaar werd, blijft dit jaar tot nu toe uit. Dat blijkt uit cijfers van het volksgezondheidsinstituut RIVM. Opvallend daarbij is dat de laatste twee weken geen nieuwe patiënten zijn geregistreerd bij de oorspronkelijke haard van de ziekte in Noord-Brabant. Dit jaar zijn vier sterfgevallen gemeld, waarbij sprake was van Q-koorts in combinatie met een onderliggend medisch probleem.

De belangrijkste oorzaak van de daling is het uitblijven van abortusstormen op geiten- en schapenbedrijven door de genomen maatregelen in deze sectoren. Hierdoor komt er minder Coxiella burnetii in de omgeving, zegt Roel Coutinho, directeur infectieziekten van het RIVM. Ook de koele weersomstandigheden dit voorjaar spelen mogelijk een rol. Het RIVM hanteert bovendien een andere wijze van registratie.

Of registreer je om te kunnen reageren.