Redactieblog

186 x bekeken 2 reacties

Q-koortsbeleid heeft effect op aantal patiënten

De grote piek van Q-koortspatiënten zoals die vorig jaar in mei zichtbaar werd, blijft dit jaar tot nu toe uit. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

De belangrijkste oorzaak hiervan is het uitblijven van abortusstormen op geiten- en schapenbedrijven door de genomen maatregelen in deze sectoren. Hierdoor komt er minder Coxiella burnetii in de omgeving terecht, zegt Roel Coutinho, directeur infectieziekten van het RIVM.

Ook de minder gunstige weersomstandigheden dit voorjaar spelen mogelijk een rol. Het RIVM is bovendien overgegaan op een andere manier van registratie. "Dit maakt wel iets uit, maar niet heel veel. Net als het aantal mensen dat getest wordt op Q-koorts. We kijken niet alleen naar laboratorium-uitslagen, maar ook naar ziekteverschijnselen. Ondanks het feit dat er nu door patiënten en artsen eerder aan Q-koorts wordt gedacht bij klachten, blijft het percentage ziekenhuisopnames met 20 procent vergelijkbaar met vorig jaar", aldus Coutinho.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geitenboer in zegveld

  ach laten wij maar de wijste wezen, laat ze maar concluderen dat het ruimen zin heeft gehad en zichzelf op de borst kloppen met dat achterlijke beleid van ze. ik denk dat we hier beter maar niet te veel tegen in kunnen gaan daarmee krijg ik de bok er niet eerder bij denk ik en daar gaat het mij om. maar van binnen kook ik als ik hoor dat ze vol trots publiceren dat het ruimen zin heeft gehad. Ik hoop dat al die q-koorts onzin snel versoepeld word meer kan ik niet doen.

 • no-profile-image

  gedupeerde geitenhouder

  20% van wat? Aantal onderzochte mensen of aantal positief geteste mensen? Ik neem aan van het laatste, in dat geval zijn er dus gelukkig veel minder ziekenhuisopnames.
  Fijn om te weten hoe een en ander geïnterpreteerd moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.