Redactieblog

502 x bekeken

Q-koorts: meer dan 52.000 dieren geruimd

In Nederland zijn dit jaar 88 bedrijven besmet verklaard met Q-koorts. Het gaat om 86 melkgeitenbedrijven en 2 melkschapenbedrijven.

In totaal zijn er 50.319 drachtige geiten en 298 drachtige schapen geruimd. Hieronder zijn ook dieren die schijndrachtig waren. Ook zijn in totaal 1.437 bokken en 18 rammen geruimd. Vier van de besmette bedrijven zijn inmiddels weer officieel Q-koortsvrij. Deze bedrijven zijn herbevolkt met jonge geiten. In de meeste gevallen gebeurde dit omdat op een ander bedrijf in de regio een welzijnsprobleem ontstond. In verband met een vervoersverbod mochten daar geen dieren worden afgevoerd, waardoor de stallen tijdens het aflammerseizoen overvol raakten.

Bij de ruimingsoperatie, die op 21 december vorig jaar begon, zijn voor de VWA 500 mensen betrokken geweest. In totaal heeft de overheid 25,5 miljoen euro vergoeding betaald voor de geruimde geiten. Dit is inclusief 5 miljoen euro aan forfaitaire bedragen. Dit is het bedrag van 100 euro extra per geruimd vrouwelijk dier, dat bedoeld is om inkomensverliezen als gevolg van problemen bij de herbevolking te compenseren.

De gevolgschade voor besmette bedrijven, zoals het levenslange fokverbod, wordt vanuit de overheid niet vergoed. Wel heeft het ministerie van landbouw ingestemd met een regeling voor bedrijven in financiële nood. Hiervoor is 1 miljoen euro beschikbaar. Ondernemers die voor het voortzetten van het bedrijf een lening moeten afsluiten kunnen de rente hiervan vergoed krijgen door het ministerie. Per aanvraag geldt een maximum bedrag van 100.000 euro. Veehouders kunnen de rentesubsidie aanvragen van 1 juni tot 30 november.

Of registreer je om te kunnen reageren.