301 x bekeken 10 reacties

Natuurmonumenten: EHS niet in beton gegoten

De precieze omvang, doelstellingen en einddatum van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) zijn niet in beton gegoten, vindt Natuurmonumenten.

Dat geldt wel voor het concept en daar mag dan ook niet aan worden getornd.

Volgens directeur Jan Jaap de Graeff is de EHS een groot succes. Binnen de gebieden neemt de biodiversiteit toe; vogels met 10 procent en planten zelfs met 20. Daarbuiten is er juist sprake van een onverminderde achteruitgang. Dat het project wordt voortgezet vindt De Graeff daarom belangrijker dan tot op de komma vasthouden aan alle gemaakte afspraken.

Hij deed die uitspraken vandaag na afloop van een verkiezingsdebat met kandidaat-Kamerleden over dit onderwerp in Den Haag. Ook stelde De Graeff dat er een einde moet komen aan de volgens hem heilloze discussie over natuurbeheer door grote organisaties versus agrarisch natuurbeheer. Over de verhoudingen daartussen bestaan goede afspraken, gemaakt op basis van gedegen analyses.

Tijdens het debat zelf gaf VVD’er Janneke Snijder aan dat zij vindt dat de EHS hoe dan ook in 2018 moet worden afgerond, ongeacht of de doelstellingen zijn gehaald. Zij herhaalde ook haar pleidooi voor het voorrang geven aan de inrichting van gebieden boven de aankoop van nieuwe gronden. Ook CDA en SGP zijn zeer terughoudend waar het de voortgang van de EHS betreft, zeker nu de economie er slecht voor staat.

De linkse partijen betoogden investeringen in natuur juist lonend kunnen zijn. Zij riepen daarom op onverkort vast te houden aan alle afspraken en het tempo van zowel inrichting als aankoop op te voeren ten einde op tijd de doelstellingen te kunnen bereiken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo

  Voorstanders van zo,n project zouden zich ,maar dan ook eerlijk,, eens moeten afvragen zou ze zo iets ook op touw zetten als ze het zelf moest betalen.En patrijs ik weet trouwens helemaal niet of de opmerkingen allemaal van boeren zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De gemiddelde Nederlandse belastingbetaler moest eens weten wat de hobby van Jan Jaap wel niet kost.
  De party is over Jan Jaap , ga eindelijk weer eens echt productief zijn man!!!!

 • no-profile-image

  Leen

  Ik zou wel eens willen weten wat de kosten van een behouden soort zijn, laat staan van een behouden individu. Je kunt dit soort kwetsbare soorten goedkoper in een beschermde botanische tuin plaatsen dan er duizenden hectare's en miljoenen euro's aan te besteden.

 • no-profile-image

  leo van den bergh

  Jan Jaap de Graaf? Dat is het stuk driedelig verpakte en gestropdaste vuilnis dat mij in de Volkskrant in oktober 2008 van allelei zaken beschuldigde, zonder mij kans op weerwoord te geven. Toen ik hem in december 2008 in VARA's De Leugen Regeert daagde, gaf dat stuk intens lafhartige lamlendigheid 'niet thuis'. En zo'n aartsellendeling gijzelt nu al drie jaar - samen met Cees Veerman- de Vereniging Natuurmonumenten, met bijna een miljoen leden! Hoog tijd om dat verderflijke koppel in gewapend beton te gieten! De EHS én onze beschaving zullen er wél bij varen!

 • no-profile-image

  Bert

  Geld verspillen kan nog altijd. Geef nu eerst de ondernemers eens wat kansen, zodat zij de schatkist kunnen vullen.

 • no-profile-image

  Consument

  Als ze zo idioot doorgaan komt er een crisis zonder einde. Begrijpen ze en leren ze het pas als bijna iedereen verhongert.

 • no-profile-image

  gert

  Het salaris van Jan Jaap is wel in beton gegoten

 • no-profile-image

  Rustig

  En ik beschuldig L. vd Bergh van opruiing tot moord en doodslag. Weerwoord niet gewenst. Überhaupt reageren niet gewenst.

 • no-profile-image

  veluws boertje

  Laat ze eerst maar eens de biodiversiteit van de huidige natuur in stand houden, in plaats van alles maar aan laten fokken. Dat is pas schade voor de biodiversiteit!!!
  Ik kan er niet bij dat er in een crisis de duurste en vruchtbaarste grond ter wereld moet wijken voor zogenaamde natuur (hopeloos groeiende onkruidbende) terwijl er een wereldwijd voedseltekort is.

 • no-profile-image

  patrijs

  Het boeren denken blijft toch wel erg bekrompen aan de reacties te zien.
  Voor hen hebben dieren en planten alleen waarde als je ze in een stal kunt proppen ,kunt verkopen,en op kunt eten.
  Niet alles wat je niet kunt uitmelken heeft economische waarde.
  Blijven denken mannen en niet alles kapot mesten en spuiten

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.