Redactieblog

212 x bekeken

Mond- en klauwzeer in Azië nog niet onder controle

De uitbraak van mond- en klauwzeer in Oost-Azië breidt zich verder uit.

In Japan zijn inmiddels 56 bedrijven besmet verklaard met MKZ: 25 varkensbedrijven, 30 rundveebedrijven en een gemengd bedrijf. In totaal zijn in Japan ruim 4.700 runderen en ruim 59.600 varkens geruimd. In Zuid-Korea is het aantal besmette bedrijven opgelopen tot elf. In het land zijn bijna 50.000 dieren van 361 bedrijven preventief geruimd. In Mongolië is in het grensgebied met China ook MKZ van het serotype O vastgesteld. Dat heeft het land gemeld bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Het gaat om een rundveebedrijf met in totaal meer dan 3.000 geiten, runderen en schapen.

In China zijn meerdere MKZ-uitbraken. Het Chinese ministerie van landbouw heeft recent nog een uitbraak gemeld bij een varkensbedrijf met 770 dieren. In totaal heeft China tien uitbraken gemeld. Veterinairen twijfelen aan de juistheid van de gegevens. Te meer omdat het virus is aangetroffen bij runderen die meer dan 2.000 kilometer zijn getransporteerd. De varkensprijzen in China zijn als gevolg van MKZ in het eerste kwartaal met 10 cent gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.