1 reactie

Mogelijkheden voor Amflora in Nederland zijn beperkt

De teelt van de nieuwe transgene Amflora-aardappel zal geen hoge vlucht nemen in Nederland.

Dat stelt landbouwminister Gerda Verburg in een brief aan de Tweede Kamer. Het ras is onvoldoende resistent tegen wratziekte en mag daarom niet in het Nederlandse fabrieksaardappelgebied worden verbouwd.

In twee afzonderlijke brieven reageert Verburg op vragen van SP en Partij voor de Dieren over de toelating in de EU van de Amflora-aardappel van BASF. Volgens de minister is het besluit hiertoe zeer zorgvuldig genomen.

Risico op vermenging met andere aardappelen acht Verburg klein. Europa heeft BASF diverse veiligheidsmaatregelen laten nemen om dit te voorkomen. Toch is vervuiling niet geheel uit te sluiten, aldus Verburg. Daarom is een maximale aanwezigheid van 0,9 procent in voeding toegestaan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Miep Bos, woordvoerster van de Gentechvrije Burger

    Er wordt nooit rekening gehouden met - en niet ingecalculeerd wat er in de bodem gebeurt als men gentech gewassen verbouwt. Onderzoek naar de bodem in verband met genetisch gemanipuleerd gewas wordt nog steeds zeer summier verricht.
    Chromatografie heeft intussen wel laten zien wat het doet met de bodem. Deze techniek wordt helaas door velen niet op haar waarde geschat en is zeer weinig bekend.
    Zie daarvoor http://www.beeldenvanenergie.nl/

Of registreer je om te kunnen reageren.