Redactieblog

1 reactie

Lage vleesprijs drukt saldo vleeskuikens

Vleeskuikenhouders hebben in het eerste kwartaal van 2010 een negatief saldo.

Dat blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR. "De toegerekende kosten kunnen met de opbrengsten van de vleeskuikens wel worden betaald, maar na aftrek van de niet-toegerekende kosten (afschrijving, onderhoud) is het verwachte inkomen negatief", aldus onderzoekers Jan Bolhuis en Arjan Wisman van LEI. Onder toegerekende kosten vallen voerkosten, kosten voor eendagskuikens en kosten voor gezondheidszorg, verwarming, verzekering, strooisel en arbeid. Het gemiddelde saldo is met 33.000 euro bij een omvang van 80.000 vleeskuikens het laagst van de afgelopen vier jaar. Het saldo is 13.000 euro lager dan in het eerste kwartaal van 2009.

In de eeste maanden van 2010 was de gemiddelde prijs van vleeskuikenvlees vrij stabiel op € 0,78 per kilo in januari en februari en € 0,785 in maart. Hiermee ligt het prijsniveau ruim onder het niveau van 2008 en 2009. "De stemming op de vleeskuikenmarkt begon dit jaar positief door goede afzet naar Oost-Europa, maar door afnemende vraag als gevolg van het koude weer werd de stemming minder. Dit herstelde pas eind maart", aldus de onderzoekers.

Ondanks het herstel lag de gemiddelde opbrengstprijs 5 procent onder het niveau van 2009, wat gemiddeld zorgde voor 16.000 euro minder opbrengsten van afgeleverde kuikens per bedrijf. Tegelijkertijd waren de eendagskuikens ongeveer 3 procent duurder dan in het eerste kwartaal van 2009. De voerprijs was in het eerste kwartaal van 2010 wel gunstig. Tarwe was gemiddeld 10 procent goedkoper dan in 2009 en vleeskuikenkorrel 2 procent. Dit leverde gemiddeld een besparing van 4.000 euro per bedrijf op.

De berekeningen zijn gebaseerd op een bedrijf met 80.000 vleeskuikens die na 43 dagen worden afgeleverd op een gewicht van 2,2 kilo. Verder wordt uitgegaan van zeven ronden vleeskuikens per jaar en een uitval van 4 procent. Op jaarbasis komt dit overeen met 54.000 dieren per jaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bart de Teller

    Als je dan toch iets over uitval zegt doe het dan niet op de manier zoals je nu hebt gedaan, en als je het al doet , maak dan geen reken fout!!!!!!! 80.000 kuikens * 4% * 7 rondes =22400 kuikens, die de slachterij niet hebben bereikt

Of registreer je om te kunnen reageren.