Redactieblog

194 x bekeken 2 reacties

LTO vreest toekomst geitenhouderij door te weinig vaccinatie

De vakgroep geitenhouderij van LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond voor Melkgeitenhouders vrezen voor de toekomst van de melkgeitenhouderij doordat het overgrote deel van de geitenhouders hun dieren nog niet gevaccineerd hebben tegen Q-koorts.

Dat blijkt tijdens een bijeenkomst voor geitenhouders in Wijchen. "De minister is heel duidelijk; als er niet gevaccineerd is komen er geen versoepelingen. Ik lig er niet wakker van als de versoepelingen gezien de huidige situatie een maand worden uitgesteld. Maar als ze een half jaar of een jaar worden uitgesteld heeft dit dramatische gevolgen voor de sector", aldus vakgroepvoorzitter Jeannette van de Ven.

Geitenhouders blijken wel bereid tot vaccinatie, zeker als vast staat dat de vaccinatie niet kan leiden tot besmetverklaring. Veel geitenhouders willen na 16 mei vaccineren, omdat na deze datum geen lammeren meer geboren worden in verband met het fokverbod dat op 16 december is in gegaan. Daarnaast zou na versoepeling van de regels een besmetverklaring na 1 juni niet leiden tot een levenslang fokverbod voor de geiten en voor die datum wel.

In Nederland heeft 95 procent van de geitenhouders vaccin geregistreerd voor hun bedrijf, terwijl slechts 7 procent van de bedrijven geregistreerd staat als gevaccineerd. Dit moet voor 1 juni 100 procent zijn.

Lees ook Versoepeling maatregelen Q-koorts zeer onzeker

Laatste reacties

  • no-profile-image

    klaas sjoerd meekma

    Eigenlijk zou je niet moeten reageren op een reactie van het niveau van schapenboer, dr. Toch een paar opmerkingen. Ik gun de schapenhouders dat ze per direct van het fokverbod worden ontheven. Ik vraag me af of de hoge vaccinatiegraad die Verduin noemt ook geregistreerd is, want daar kijkt LNV kennelijk naar (al maken ze het boeren tegelijkertijd wel erg lastig om dat te doen). Ik hoor dat de schapenmelkmarkt in zwaar weer verkeert en dan kan een lagere productie ook weer positieve effecten hebben. Belangrijker dan een maand eerder of later is een einde aan de onzekerheid voor de getroffen collega's met zowel schapen als geiten.

  • no-profile-image

    Nico Verduin

    Hefige oproep en gelijk maar een antwoord. Tijdens de bijeenkomst vanmiddag in Wijchen voor alle melkschapen en geitenhouders die het vaccineren moeten uitvoeren is de afwijkende situatie voor de melkschapen ook door mij benoemd. Terecht omdat de situatie voor onze sector (onze productie "stort" in elkaar door het niet kunnen "duurmelken") wel vraagt om directe aanpassing per 1 juni a.s.. Het is goed te constateren dat de melkschapenhouders bijna al klaar zijn met vaccineren en dit zal ik blijven benadrukken bij LNV.

Of registreer je om te kunnen reageren.