Redactieblog

13 reacties

LTO: gecombineerde opgave tijdrovender dan anders

Het indienen van de gecombineerde opgave bij Dienst Regelingen kost dit jaar minstens twee keer zoveel tijd als andere jaren.

Dat concludeert Wiebren van Stralen van LTO Noord, op basis van contact met leden. "Met name de perceelsregistratie zorgt voor problemen. Veel mensen hadden de wijzigingen al doorgevoerd, maar deze zijn nog niet verwerkt of soms zelfs niet meer zichtbaar in het systeem. Dit zorgt voor veel oponthoud. Daarnaast zijn er dit jaar extra vragen vanuit de Europese Unie waardoor de opgave meer tijd kost", zegt Van Stralen. Aanvragen voor natuursubisie en subsidie voor weerschadeverzekering moet ook in de opgave worden aangegeven, terwijl dit voorheen niet zo was. Accountantskantoren merken eveneens dat de opgaven aanzienlijk meer tijd kost dan andere jaren.

LTO is bezorgd over de perceelsregistratie. "We hebben ons er lange tijd druk over gemaakt en nu zou het goed moeten komen. Maar Dienst Regelingen ligt ver achter op schema. Ik heb mijn twijfels of het goed komt."

De gecombineerde opgave moet 15 mei binnen zijn. Omdat dit in het weekend valt worden boeren pas vanaf dinsdag 18 mei gekort op hun premie in verband met te laat insturen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gelderlander

  nou die vragen ben je zo door, de percelen intekenen duurt wat langer maar
  is goed te doen. Het enigste probleem is dat het perceelregistratie programma zo ontzettend traag is. Dit kost meer als de helft van de tijd!

 • no-profile-image

  gertje

  Geen alternatief en te veel onderlinge tegenstellingen waardoor verschillende sectoren samen geen vuist maken.

 • no-profile-image

  BB

  Eén ambtenaar kan meer onzin vragen stellen dan tien wijzen kunnen beantwooden.

 • no-profile-image

  boer met lage rugpijn

  ik pleit voor een geheel nieuwe stand organisatie, een organisatie die 100% stelling inneemt, tegen alle regels en milieuwetten die ten nadele van de landbouw zijn !, geen compromis in de toekomst maar keiharde acties , bv voedseldistributie centra,s blokkeren!

 • no-profile-image

  jopiesnel

  Ben benieuwd of in de ons omringende europese lidstaten de vragenlijst ook zo uitgebreid was in `t kader van landbouwsteun en sancties die daaraan gekoppeld zijn.

 • no-profile-image

  deze keer anoniem.

  Ik werd bijna gek van de traagheid waarmee het programma werkt , vooral de percelen invullen maar het is toch allemaal goedgekomen. Doe liever electronisch aangifte omdat je dan met een groene vink weet dat het correct is ingevuld. Voor iemand die niet al te handig is met de computer is het hoogst irritant, je kunt er stapel krankjorum van worden.
  Ben in mijn hele carriere tot nog toe altijd op tijd betaald door DR, heb dus nooit fout ingevuld. Doe je dat wel dan heb je een groot probleem en komen de centen maar niet.
  Daarom afschaffen die hele subsidierotzooi, maar dan ook geen enkele bemoeienis meer met onze manier van werken in het veld en kantoor.

 • no-profile-image

  boer drenthe

  wat een ellende met die gecombineerde opgave en lto doet er ook niets aan ze zijn bezorgd .wat een geweldige organisatie is dit .lto kom toch een keer voor jullie leden op.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik sluit me bij je aan, lage rugpijn. En dan een organisatie die van de landbouw weer één blok maakt en die zin en onzin van elkaar weet te scheiden.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Maar Anoniem, als die "hele subsidierotzooi" is afgeschaft, blijven we echt nog vastzitten aan de bemoeizucht van de overheid. Dat is in dit land nu eenmaal een cultuur waar je nooit meer vanaf komt. Kijk maar naar dat (onterechte en door Wageningen ondersteunde) milieugezwets; alleen dàt zegt al genoeg.

 • no-profile-image

  Leen

  Dat er nog mensen zijn die de opgave via Internet doen. Op papier veel sneller klaar! Kopietje maken en je hebt alles zwart op wit. Bij elektronische opgave weet je nooit of er weer een ambtenaar met je perceelsgrenzen gaat lopen klooien. Bovendien kun je vragen overslaan die je privésfeer raken of waarvan je vindt dat ambtelijk Nederland er niks mee te maken heeft.

 • no-profile-image

  schapenboer

  Zo is het Leen, doe het al jaren op deze manier nadat ze me verneukt hadden bij de eerste electronische opgave, heb toen aangegeven dit was eens maar nooit weer!

 • no-profile-image

  Boerin

  Na al jarenlang de meitelling digitaal te hebben ingevuld, was het deze keer wel erg heftig. Na een perceelsverandering werd je keer op keer uit het programma gegooid. Is er geen betere tijd voor dit gedoe en is zo'n uitgebreide vragenlijst nu echt nodig. LTO maak je huiswerk.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Waarom denken jullie na al die jaren nog steeds dat de LTO iets gaat doen? En dan bedoel ik niet alleen aan dit. Wat is dat toch met boeren dat ze daar nog steeds in geloven? Kan iemand mij dit uitleggen?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.