Redactieblog

295 x bekeken 6 reacties

LNV maakt namen vaccinatie-weigeraars Q-koorts bekend

De zeventien melkgeiten- en melkschapenbedrijven die zich nog niet hebben gemeld voor de verplichte vaccinatie tegen Q-koorts worden door het ministerie van landbouw bekend gemaakt bij LTO Nederland.

Doel van het 'name and shame-beleid' is dat de bedrijven alsnog overtuigd worden van de noodzaak van vaccinatie, zodat eventuele versoepelingen van het Q-koortsbeleid niet door deze bedrijven wordt tegengegaan.

Ook voor bedrijven die zich wel gemeld hebben, maar die nog niet gevaccineerd hebben wordt het regime aangescherpt.

"Tot nu toe zijn er 197 bedrijven die zich wel gemeld hebben, maar waarvan de vaccinatie nog niet is afgerond. De groep bedrijven die wel een eerste vaccinatie hebben uitgevoerd voor 1 juni mogen de tweede vaccinatie zelf laten uitvoeren. Bedrijven waar op 1 juni de eerste vaccinatie nog niet heeft plaatsgevonden worden door dierenartsen van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) gevaccineerd. Hiervoor moet de veehouder 360 euro per uur betalen", legt een woordvoerder van het ministerie van landbouw uit.

Voor alle bedrijven waar de dubbele vaccinatie niet voor 1 juni heeft plaatsgevonden geldt dat ze bij besmetting met Q-koorts een levenslang fokverbod krijgen. Bedrijven die wél op tijd zijn gevaccineerd krijgen geen levenslang fokverbod opgelegd.

In de melkgeitenhouderij is een forse inhaalslag gemaakt bij de registratie van de vaccinatie tegen Q-koorts. Tot nu toe hebben 212 bedrijven de verplichte vaccinatie schriftelijk gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Bij Dienst Regelingen hebben 121 bedrijven melding gemaakt van de vaccinatie van de dieren. Op basis van deze registratie besluit landbouwminister Gerda Verburg of en wanneer er versoepelingen van kracht worden in het kader van het Q-koortsbeleid. Vorige week luidden belangenorganisaties de noodklok over de verplichte vaccinatie, toen duidelijk werd dat nog maar 37 van de 426 bedrijven gevaccineerd en geregistreerd waren.

LTO reageert positief op de inhaalslag. "We zijn er nog niet, maar de forse toename van aantal geregistreerde bedrijven is positief”, aldus voorzitter Jeannette van de Ven van LTO melkgeitenhouderij."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boate

  360 euro per uur? Voor dierenartsen die het werk in een praktijk wat te veel vinden en hun tijd uitzitten bij de VWA? Beetje formulieren invullen, beetje slagers en transporteurs op de vingers kijken en wat stempeltjes zetten. En als die dan eens nog een spuitpistool moeten hanteren, dan moet daar 360 euro per uur tegenover staan? Ik dacht dat medisch specialisten de grootste graaiers in dit land zijn, maar bij LNV kunnen ze er dus ook wat van.

 • no-profile-image

  maria

  he john, leuk dat je er ook weer bent.Je hebt gelijk. Als je een goede dierenarts hebt moet je deze koesteren. In Duitsland doen ze dat ook. Die van mij rekent 250 euro per uur inclusief voorrijkosten. Maar dat is dan ook wel een echte dame die dag en nacht, zomer en winter, regen en hitte klaar staat voor het wel en wee van ons vee. vindt maar eens zo'n huisarts

 • no-profile-image

  john

  360 euro per uur, dat is dan tenminster duidelijk dat onze dierenartsen veel te goedkoop werken. Mijn dierenarts rekent geeneens voorrijkosten en zit op 220 euro per uur( zonder koffie drinken). En dat is er een die weet van doorwerken. JA, ik heb geluk gehad dat ik een goede dierenarts heb, want ze sterven langzaam uit, die ouderwetse degelijke wijze mannen.

 • no-profile-image

  Frans van Gurp

  Ik heb gisteren 26-05-2010 contact gehad met lnv/loket zij konden niet zien of mijn Q-koorts melding corect was aangekomen. daarna heb ik de GD gebeld die konden het wel zien het was inorde! op mijn vraag waarom lnv dit niet kon zien kreeg ik als antwoord ze hebben de software nog niet op orde! [ambtenaren ba!]

 • no-profile-image

  Landmand

  Maria en John jammer, dat jullie 1 persoon zijn, zie tijd.¨
  Ik betaal 160 euro per uur.

 • no-profile-image

  harmen

  Zou de minister eerst niet eens kunnen kijken waarom die 17 bedrijven zich niet hebben gemeld? Verburg belt vijf, Brüschke neemt er vijf voor haar rekening en handlanger en zelfverklaard Q-koortsdeskundige Fred van Zijderveld doet de laatste zeven. Probleem opgelost. Die 17 bedrijven zouden overigens ook best goede redenen kunnen hebben. Zoals geen geiten meer, zoals LTO al suggereert. LTO zou wel gek zijn om die mensen aan de schandpaal te nagelen. Bovendien is het nog geen 1 juni en weten we dat er bedrijven zijn die om begrijpelijke redenen de enting tot het laatst uitstellen. LNV is bovendien zelf met haar houtje-touwtje registratiesysteem en het veel te laat beginnen met een vaccinatieproef zelf het meest debet aan de last-minute vaccinatie op veel bedrijven.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.