160 x bekeken 2 reacties

Kabinet verplicht banken niet tot meebetalen lening

Banken worden vooralsnog niet verplicht mee te betalen aan de lening die Nederland verstrekt aan het noodlijdende Griekenland.

Minister Jan Kees de Jager is wel voorstander van een speciale bankenbelasting op Europees niveau.

Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het parlement, dat voor het overleg eerder van reces was teruggekeerd, sprak zich in meerderheid uit voor de lening. In totaal lenen de vijftien eurolanden 110 miljard aan Athene, onder voorwaarde dat er wordt bezuinigd en het geld op termijn wordt terugbetaald.

Eerder hadden werkgeversorganisaties VNO-NCW en LTO er bij de Kamer op aangedrongen de banken niet te verplichten mee te betalen aan de lening. Zij vrezen dat het voor ondernemers hierdoor moeilijker kan worden om aan krediet te komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Han, het lijkt me wel duidelijk. Banken worden immers overeind gehouden met geld van de belastingbetalende burger? Tegen zeer hoge rentetarieven, die op termijn buiten de belastingbetaler om weer naar de schatkist vloeien. Nu moet Griekenland (en straks Portugal, Spanje, Roemenie, Bulgarije, Hongarije, Estland, Letland, Litauwen en ga zo maar door) voor bankroet wegens mismanagement behoedt worden. Ook daarvoor mag de hardwerkende belastingslaaf opdraaien. Banken? No way! Want die moeten namelijk coute que coute de schijn van een goed functionerende markteconomie ophouden en mogen dus op geen enkele wijze ter verantwoording worden geroepen voor hetgeen zij mede veroorzaakt hebben. Zijnde: het aanstaande failliet van een heel continent! Hoog tijd dunkt mij, dat alle belastingbetalers stoppen met zich leeg te laten zuigen, collectief incontinent worden en die hele smeerlappenbende een poepie laten ruiken! Want het moet eens en altijd gedaan zijn met die smerige EU-instinkers!

 • no-profile-image

  Han

  Banken worden niet verplicht mee te betalen aan de leningen om Griekenlands >huidige leningen< ook wel schulden genoemd af te lossen. Ondernemers denken dat door geen geld te founeren de banken krediet kunnen blijven geven aan de ondernemingen. Wat denken de heren dat d eoverheden doen: Geld maken of eigen budget verlagen?? Ik denk het toch niet. Ze zullen geld lenen op de geld markt (banken) en dit weer uitlenen aan Griekenland om zijn leningen af te lossen. Begrijpt U nu nog het verschil tussen de Griekse schulden van NU en de schulden van STRAKS?? Bij mij zijn schulden eenvoudig toezeggingen aan de ander die je moet nakomen. voor de Grieken verandert er volgens mij niets!!
  Voor ons ook niet bij de banken is het ene kredit afgelost en de volgende opgenomen. Ziet u het verschil???

Of registreer je om te kunnen reageren.