Redactieblog

2 reacties

Japan zet vaccinatie in tegen MKZ

Het ministerie van landbouw van Japan heeft het beleid in de strijd tegen Mond- en Klauwzeer aangescherpt.

Alle evenhoevige dieren in een straal van 10 kilometer rondom besmette bedrijven worden gevaccineerd en vervolgens geruimd. De vaccinatie geeft de ruimingsploegen meer tijd. Het is voor het eerst dat in Japan wordt gevaccineerd tegen MKZ. Dezelfde methode werd in 2001 in Nederland toegepast tijdens de MKZ-uitbraak.

MKZ verspreidt razendsnel in Japan. De ziekte is inmiddels op 131 bedrijven vastgesteld. De wereldvoedselorganisatie FAO spreekt van de grootste uitbraak van MKZ in ontwikkelde landen sinds de uitbraak in Groot-Brittannië in 2001.

Het Japanse ministerie van landbouw betaalt boeren een vergoeding van 5.000 euro per rund en 350 euro per varken. De Japanse Wagyu-runderen zijn van een bijzonder ras, waardoor ze een hogere waarde hebben dan gangbare runderen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tom van Horrik

  @Bert, KAZ
  Beste Bert, Ik denk niet dat je het stuk helemaal goed gelezen hebt. In het stuk staat dat de koeien eerst gevaccineerd worden en later alsnog geruimd. Dit doen ze om meer tijd te winnen voor de ruimers, omdat het virus dan niet zo snel rond kan gaan. Er komt dus geen gevaccineerd vlees op de markt. Erg goede strategie lijkt mij!!

 • no-profile-image

  Bert

  En om dat Japan ons vlees niet zou willen mocht er en tot nu niet geent worden en in NL duizenden goede koeien kapot werden gemaakt met dat excuus van wegen import naar Japan en andere landen.En zie nu. ze doen het zelf.Waarom dan toen NL niet.en poot stijf houden export was door gegaan.En NU? geëxporteerd NL niet naar ongevaccineerde landen?Koeien vlees on gevaccineerd mag niet naar Japan?omdat Japan zelf wel vaccineert???ie je hoe bekrompen de E.U is.Had geent waren toch gekomen om te kopen.Zie je bewijs nu.Maar och was toch alleen maar leed over de veehouder wat maakt dat uit he..
  Groeten.Bewijs totaal niet ondernemer regering nu voor zoveelste keer bewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.