Redactieblog

205 x bekeken

Internationale vergelijking lastig

In hoeverre de situatie van Q-koorts bij rundvee in Nederland afwijkt van die in andere landen is moeilijk in te schatten.

De Europese voedsel- en warenautoriteit Efsa heeft recent een oproep gedaan om het onderzoek in diverse landen meer op elkaar af te stemmen, zodat er beter vergeleken kan worden tussen landen. Volgens de meest recente gegevens is in Denemarken 59 procent van de rundveebedrijven in contact geweest met Q-koorts. In Spanje heeft 35 procent van de dieren antistoffen tegen Q-koorts. In Bulgarije is dit 11 procent, terwijl het in Engeland 6 procent is. Door de verschillende methodes van testen zijn deze gegevens echter niet met elkaar te vergelijken.

Het aantal humane gevallen van Q-koorts waar een link is met rundveehouderij, blijkt in alle landen beperkt. Wel worden bijvoorbeeld in Frankrijk runderen gevaccineerd tegen Q-koorts om schade door klinische verschijnselen (abortus) te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.