Redactieblog

213 x bekeken

In de schaduw van de groten kunnen kleinen groeien

Runderslachterij Weyl is failliet. Diepe droefenis alom. Had die droefenis er niet eerder moeten zijn?

Me dunkt van wel. De situatie was zo helder als glas. Vion en Van Drie waren de grote marktleiders. Daaromheen dartelden wat kleine slachterijen met als belangrijkste speler Weyl. Die stond om twee dingen bekend: betaalde wat meer dan de overige slachterijen, maar betaalde laat uit. Angstig laat. In feite financierden de handelaren en sommige veehouders de slachterij.

De alarmbellen hadden moeten gaan rinkelen, maar deden dat niet. Een dubbeltje meer per kg is altijd mooi meegenomen en die late betaling, ja dat was al jaren zo. Daar raakte je aan gewend…..

Tot de bom barstte en Weyl failliet ging. Benadeelde boeren en handelaren voelen zich belazerd. Anderen vinden de keuze voor afzet van vee nu wel heel smal is geworden. Er zijn zelfs initiatieven om in coöperatief verband te gaan slachten.

De geschiedenis herhaalt zich. Kleine coöperaties konden het niet bolwerken om uiteindelijk samen in Vion te belanden. Dat werd een grote afstandelijke onderneming. Dus moet er weer een kleine komen.

Altijd doen. In de schaduw van de groten kunnen de kleinen groeien. Kijk naar de zuivel. FrieslandCampina is immens groot, maar Cono en Rouveen betalen het best uit en reserveren ook nog het meest. Delta-milk ontstaat uit het niets en wordt omarmd door veehouders.

Dat kan ook bij vlees. Eens afwachten of er onder de klagers van nu ook nog echte coöperatieve ondernemers zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.