Redactieblog

249 x bekeken

Grondprijs: correctie naar beneden

Op de grondmarkt is sprake van een lichte prijsdaling. Er is wel handel, maar zeker minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat concludeert voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). "We beginnen te merken dat de grondprijs daalt. Het gaat om een lichte prijscorrectie. Percelen die normaal bijvoorbeeld 40.000 euro zouden opbrengen, worden nu voor 38.000 euro per hectare verkocht", vertelt de makelaar. De daling vindt vooral plaats bij de minder courante gronden. “Het prijsverschil tussen de goede gronden en de minder goede gronden wordt groter. De courante percelen worden nog steeds voor aanzienlijke bedragen verkocht. Zeker wanneer je in een regio zit waar meer bedrijven zitten die de grond goed kunnen gebruiken”, aldus Boertjes. De prijzen van de iets minder gewilde gronden dalen.

De oorzaak van de daling ligt bij de economische situatie in de landbouw. "De prijzen voor zuivel en akkerbouwgewassen stijgen minder snel dan gehoopt, waardoor veel ondernemers en banken wat gereserveerder zijn bij het aankopen van grond", ervaart de makelaar. Banken zijn met name bij bedrijven met veel vreemd vermogen wat terughoudender voor de financiering van nieuwe grond.

De overheid is ondanks alle bezuinigingsmaatregelen toch nog actief op de grondmarkt. "De aankoop voor natuur en voor de aanleg van infrastructuur gaat door", zegt Boertjes. Naast de aankoop van percelen worden hier en daar ook bedrijven uitgekocht. "Tegelijkertijd zijn projectontwikkelaars niet actief op de markt. De aankoop van gronden voor stadsuitbreiding ligt stil."

Er is mondjesmaat handel in complete bedrijven. Het aanbod van complete bedrijven begint groter te worden dan de vraag. "De groep boeren die uitgekocht zijn en op zoek zijn naar een nieuwe bedrijfslocatie wordt steeds kleiner", aldus Boertjes. Opvallend is dat er in bedrijven bestemd voor intensieve veehouderij wel wat handel is. "Er zijn bedrijven die onder druk van de bank te koop komen. Deze locaties worden toch vrij snel verkocht aan andere varkenshouders."

Of registreer je om te kunnen reageren.