1 reactie

Geen soepeler regels voor opslag biomassa

De regels voor de opslag van biomassa op boerengrond worden niet verruimd.

Dat valt af te leiden uit antwoorden van milieuminister Tineke Huizinga op vragen van Tweede Kamerlid Helma Neppérus. Eerder dit jaar ging justitie in hoger beroep tegen de vrijspraak van de energiebedrijven Delta en Essent en tien boeren, die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan een milieumisdrijf. Bij storingen in 2005 en 2006 sloeg Delta tijdelijk biomassa op bij deze agrariërs.

Volgens Neppérus is daar niets mis mee en moeten de regels worden versoepeld. Maar dat is Huizinga niet van plan. In haar antwoorden stelt zij dat de opslag niet zonder milieu- en veiligheidsbezwaren is en dat daar daarom zeer zorgvuldig mee moet worden omgesprongen. Opslag moet worden beoordeeld en gereguleerd volgens de Wet milieubeheer, aldus de demissionair-minister.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Deze opslag onder allerlei milieu wetten en regels te laten vallen, maakt men de bio massa productie en opslag niet goedkoper van. Iedere lasten verzwaring voor de biomassa maakt deze vorm van grondstoffen voorziening minder rendabel t.o.v. andere vormen van bv. energie opwekking.
    Als min. Huizinga zou willen, zou ze de opslag van zetmeelaardappelen of suikerbieten ook onder deze regeling kunnen brengen. Dit moet je als boer toch niet willen, lijkt mij.

Of registreer je om te kunnen reageren.