Redactieblog

Geen nieuwe gevallen vogelgriep: regels versoepeld

De maatregelen in verband met de vondst van laagpathogene vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Deurne worden versoepeld.

Bij omliggende bedrijven is geen vogelgriep aangetroffen, meldt het ministerie van landbouw. Hierdoor wordt de zone met beperkende maatregelen rondom het getroffen bedrijf verkleind van 3 naar 1 kilometer.

"Dit is goed nieuws voor de geblokkeerde bedrijven. In dit gebied zitten meerdere legpluimveebedrijven die de eieren niet af mochten voeren, waardoor de opslagen vol dreigden te raken. De eieren kunnen na de versoepelingen weer afgevoerd worden , aldus een woordvoerder van het Productschap Vee en Vlees.

In het gebied van 1 kilometer liggen vier bedrijven met in totaal acht locaties. De twee locaties van het besmette bedrijf zijn eerder deze week geruimd. Een vleeskuikenbedrijf met drie locaties heeft toestemming om de slachtrijpe vleeskuikens naar een slachterij in Nederland af te voeren. Dat geldt ook voor een ander vleeskuikenbedrijf met twee locaties. Het vierde bedrijf is een kalkoenbedrijf, waarvan de dieren voorlopig niet afgevoerd hoeven worden. De beperkende maatregelen, waaronder een vervoersverbod van dieren en en strooisel, blijven tot zes weken na de besmetverklaring van kracht. Dat is tot 28 juni.

Of registreer je om te kunnen reageren.