380 x bekeken 3 reacties

Forse inkomensdaling voor boeren in Europese Unie

Boerenorganisatie Copa-Cogeca eist maatregelen van de Europese Commissie om een halt toe te roepen aan de daling van agrarische inkomens.

Aanleiding zijn vandaag gepubliceerde cijfers van Eurostat, waaruit blijkt dat boeren vorig jaar 11,6 procent minder verdienden dan in 2008. De graan- (-30 procent), olijf- ­(-24), melkvee- (-21) en fruitsector (-12) presteerden ver onder het gemiddelde. Volgens secretaris-generaal Pekka Pesonen van Copa-Cogeca bevestigden deze cijfers zijn verwachtingen en tonen zij aan dat er geen sprake is van een duurzame situatie in de landbouw.

Het statistische bureau Eurostat heeft ook gekeken naar de ontwikkelingen op de langere termijn, die een meer positieve trend laten zien.
Het inkomen per werknemer in de landbouwsector steeg in het afgelopen decennium met gemiddeld 5,3 procent. De stijging was voornamelijk merkbaar in de twaalf nieuwe lidstaten in de Europese Unie.

De werkgelegenheid in de de 27 Europese lidstaten daalde met een kwart.

Lees ook: Werkgelegenheid in landbouw met kwart gedaald

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arend

  die rode ambtenaren en arbeiders willen het vreten zo goedkoop mogelijk op hun bord dan kunnen ze 3 keer per jaar op vakantie naar het buitenland met het vliegtuig.daar moeten de boeren voor niks voor werken.

 • no-profile-image

  gert

  Boeren en tuinders worden steeds verder uitgeknepen door de retailers die flinke marktmacht hebben gekregen door de NMA.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Als het zo doorgaat kunnen er nog wel eens hele rare dingen gaan gebeuren. Ik heb het al eens eerder gezegd: De boel is sneller afgebroken dan weer opgebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.