Redactieblog

223 x bekeken

Fokschapen voor 1 januari vaccineren

Behalve bedrijven met melkgeiten, melkschapen, bedrijven met een publieke functie en rondtrekkende kuddes, moeten ook andere schapenhouders gaan vaccineren.

Schapenhouders met meer dan 50 fokschapen (rammen en ooien die gebruikt worden voor de fokkerij) moeten voor 1 januari 2011 hun dieren hebben gevaccineerd. Schapen die in het jaar dat ze zijn geboren worden geslacht, hoeven niet gevaccineerd te worden.
Volgens het ministerie is vaccinatie van fokschapen nuttig omdat er voldoende aanwijzingen zijn dat vaccinatie de kans op infectie bij dieren vermindert, abortus (in aanzienlijke mate of vrijwel geheel) voorkomt en ervoor zorgt dat er bij abortus minder Q-koortsbacteriën vrijkomen.

De afweging om te vaccineren is gemaakt op basis van de wereldwijde bevindingen, waarbij de helft van de grote uitbraken met Q-koorts gerelateerd zijn aan schapen. Daarnaast zijn er door de problemen met Q-koorts afgelopen jaren veel bacteriën in de omgeving terechtgekomen. Dit kan ertoe leiden dat de schapen besmet raken en een nieuwe bron vormen voor een humane uitbraak. De vaccinatie van schapen is een politiek besluit, om de ziekte zo goed mogelijk aan te pakken. Eerder werd duidelijk dat vleesschapen minder gevoelig lijken voor Q-koorts omdat ze lichamelijk minder belast worden dan de melkgeiten en melkschapen.

Of registreer je om te kunnen reageren.