7 reacties

Europarlement wil betere prijzen voor boeren

Grote verwerkers, handelaren en supermarktketens moeten meer inzicht gegeven in hun marktaandeel en verkoopcijfers.

Ook dient er een nieuwe, wereldwijde instantie te worden opgericht die speculatie op agrarische grondstoffen voorkomt.

Die voorstellen staan in een rapport van het Europees Parlement over het functioneren van de voedselketen. Kern van het verslag, opgesteld door rapporteur en voormalig milieu-activist José Bové, is dat boeren een betere prijs dienen te krijgen voor hun producten. Nu blijft er te veel geld aan de strijkstok van de handel en de industrie hangen.

Tijdens een hoorzitting vandaag in Brussel lichtte Bové, Fransman, het rapport toe. Hij gaf aan het onbegrijpelijk te vinden dat de kostprijs van graan slechts 5 procent uitmaakt van de uiteindelijke verkoopprijs van een stokbrood. En een kilo appels kost in de supermarkt twee euro, terwijl de teler er maar een paar cent voor krijgt. Die weeffout in het systeem stort boeren in de afgrond, aldus Bové.

Deskundigen van de Verenigde Naties en de Britse Cardiff University gaven de europarlementariër op hoofdlijnen gelijk en pleitten voor strengere regelgeving om de macht van supermarkten aan banden te leggen. Dit zou niet alleen in het belang zijn van Europese boeren, maar ook van miljoenen mensen in ontwikkelingslanden.

Maar er klonk ook kritiek. Algemeen secretaris Xavier Durieu van Eurocommerce, de Europese koepelorganisatie van retailers, vindt dat de schuld ten onrechte bij de supermarkten wordt gelegd. De retail beschikt helemaal niet over veel marktmacht, zei hij. Of de voorstellen van Bové tot regelgeving zullen leiden, is nog onbekend. Daarvoor moet het Parlement zich in meerderheid achter zijn plannen scharen, waarna ook de Europese Commissie steun dient te verlenen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @ Keutelboer ik denk dat er best schakels in d eketen zijn die hun kosten geven, maar dan in een >percentage< incl. rendement dat voor iedere buitenstaanders als normaal wordt beschouwd. Ze gaan uit van gemiddelden, dat betekent voor de boeven laag vette winst en voor de onder laag net niet dood gaan.
  @Sjeng. Als je het bedrag van de toeslagen omrekend op kilogram basis zal het voedsel pakket nauwelijks duurder worden. (Denk maar eens aan de tarwe prijs in vergelijk met de brood prijs of de pieper prijs t.o.v. je zakje frites) Hier komt bij dat geen >toeslagen< betekent geen ambtenaren apparaat om het geld te verdelen. Hierdoor komt een vermogen vrij bij de overheid, die terug kan als belasting verlaging , of die een goede bstemming kan krijgen in deze tijd van malaise. En te bedenken dat de boeren het er niet minder op krijgen, hopelijk beter. Het probleem hierbij is, dat zowel ambtenaren als boeren voormannen een ander denken moeten toepassen en iedere verandering is voor de meeste mensen >moeilijk< en >bedreigend<

 • no-profile-image

  sjeng

  Natuurlijk moeten de producten meer op gaan brengen. Dan kunnen de Europese toeslagen bij de boeren weg en verdienen we net zo weinig en de consument betaalt net zoveel. Alleen de lasten voor de armen zullen verzwaren doordat die dan meer voor hun voedselpakket moeten betalen. De lasten voor de rijken zullen dalen, omdat er minder belastingcenten zullen worden besteed aan het voedselpakket.

 • no-profile-image

  jan

  De retailers kunnen met de NMA de boeren tegen elkaar uitspelen ,zelf worden ze niet door de NMA gecontroleerd

 • no-profile-image

  gert

  De boeren verdienen het wel,maar krijgen het niet,er zijn meer mensen die de hand ophouden

 • no-profile-image

  gert

  Daar zal het ook wel bij blijven

 • no-profile-image

  jan

  Wordt het gewoon niet tijd om het "supply manegement" systeem in europa te introduceren.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Ja Beste Sjeng zoals u aangeeft het gaat om geld en macht . De armen zullen nooit veel geld krijgen en dus geen macht . De rijke hebben macht en worden daardoor nog rijker . De toeslagen er af ? . Ik denk dat die niet meer uitbetaald gaan worden voor doel waarvoor ze waren , Prijscompensatie. Dit wordt in de toekomst geld voor diensten . Welke diensten dit zijn is wel ongeveer te raden met de nu heersende gedachte . Denk daarbij aan natuur,recreatie , extensief boeren ,enz. Eerlijk verdelen van de winst zal nooit gebeuren want bedrijven hoeven geen inzicht te geven van hun kosten en zij zullen daar ook niet aan meewerken . Prijzen worden alleen opgedreven als er tekorten dreigen of zijn . En dat wordt dan door speculanten soms nog wat opgedreven , maar zakt meestal weer als pudding in elkaar .In verleden zijn voor eerlijke prijsvorming de cooperaties ontstaan . Maar deze doen vaak zelf ook aan macht spelletjes , groter en overnames . Hierdoor zou meer voordeel voor de boer te behalen zijn . Maar zij kunnen deze strijd ook niet winnen .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.