Redactieblog

Efsa: vaccinatie tegen Q-koorts beste strategie

Vaccinatie is de meest effectieve methode om Q-koorts te bestrijden op de middellange termijn.

Dat zegt de Europese voedsel- en warenautoriteit Efsa in een wetenschappelijk advies over Q-koorts.

Voor de korte termijn verwacht Efsa dat vaccinatie niet voldoende effectief is."Het ruimen van drachtige dieren wordt niet passend gevonden voor een langetermijnoplossing, maar zou een rol kunnen spelen in de strijd tegen een uitbraak", aldus Efsa. Behandeling met antibiotica van besmette dieren wordt ontraden.

Coxiella burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, is in Europa breed verspreid onder runderen, schapen en geiten. Efsa concludeert dat de ziekte echter beperkte invloed heeft op de gezondheid van het vee, omdat dieren meestal geen verschijnselen van de ziekte vertonen. "De huidige kennis geeft de indicatie dat Q-koorts ook een beperkte impact heeft op volksgezondheid, al kan het voor bepaalde risicogroepen ernstig zijn", aldus de Efsa.

Efsa vindt dat er een betere kennisuitwisseling moet komen tussen veterinairen en humane medici om beter inzicht te krijgen in uitbraken en de oorzaak daarvan, zodat er sneller maatregelen genomen kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.