Redactieblog

478 x bekeken 1 reactie

Dioxine-vervuild veevoer vermoedelijk al lang op

Het veevoer waarin de met dioxine vervuilde mais uit de Oekraine is verwerkt, is waarschijnlijk allemaal al opgevoerd door veehouders.

"Het voer is naar alle waarschijnlijkheid al lang op", zegt directeur Francine van Rossem van voedselveiligheidsorganisatie Trusq.

De partij biologische mais is eind november of begin december in Rotterdam aangekomen. Vervolgens is de mais in januari verwerkt tot veevoer. Trusq onderzoekt de oorzaak van de besmetting. "Dat is nu nog volledig onduidelijk. Misschien is het ruim van het schip met de verkeerde verf geschilderd, of is er olie gelekt. Maar het kan ook een heel andere oorzaak hebben."

Hoe het mogelijk is dat de besmetting nu pas aan het licht komt is onduidelijk. "Er is in Oekraïne al een monster genomen en getest door een Nederlands laboratorium. Toen was er niets aan de hand. Ook de monsters die genomen zijn voordat de mais is verwerkt bij de voerbedrijven waren onder de detectiegrens. Pas toen in Duitsland dioxine werd aangetroffen in eieren is duidelijk geworden dat dit kwam door het voer. Op 3 mei werd duidelijk dat het kwam door een verhoogd dioxine-gehalte in mais."

Uit een voorlopige inventarisatie blijkt dat enkele tientallen biologische pluimveebedrijven betrokken bij de dioxine-affaire. "Tot nu toe zijn het er niet meer dan vijftig." Naast de pluimveebedrijven zijn acht voerbedrijven betrokken. Er zijn voerbedrijven die 25 ton van de mais hebben afgenomen, maar er zijn er ook die 1.000 ton hebben verwerkt.

Of de mais ook is verwerkt in voer voor andere dieren is nog niet te zeggen. Van Rossem verwacht dat dit niet tot problemen zal leiden. "Biologisch pluimveevoer bestaat vaak voor 30 tot 40 procent uit biologische mais, hierdoor is de kans dat een probleem bij deze voersoort eerder zichtbaar wordt groter." Gevaar voor de volksgezondheid is er volgens haar niet. "Dan waren de eieren al lang uit de schappen gehaald." In Duitsland gebeurt dit wel. Van Rossem vermoedt dat dit te maken heeft met een imago-actie van de supermarkten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan uut Oosten

    Ja, ja verkeerde verf of gelekte olie. Het wordt tijd dat mevr. van Rossum en haar falende TrustQ de echte en altijd op een koopje uitzijnde "brokkenmakers" is aanpakt. Grondstoffen kopen uit de Okraine en niet testen, hoe bestaat het.

Of registreer je om te kunnen reageren.