749 x bekeken 19 reacties

CDA schrapt rode diesel en handhaaft natuuruitgaven

Het CDA wil af van de rode diesel. De partij hoopt daarmee tot 2015 tweehonderd miljoen euro te besparen.

Aan de uitgaven voor natuur komt de partij dan weer niet; de kosten voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) blijven op het huidige niveau.

Deze punten staan weliswaar niet in het verkiezingsprogramma van het CDA, maar maken wél deel uit van de aan het Centraal Planbureau (CPB) voor doorrekening gestuurde financiële paragraaf. De resultaten van die doorrekening stemden CDA-minister Jan Kees de Jager (Financiën) donderdag tot tevredenheid. "Het CPB bevestigt dat de bezuinigingen van het CDA ervoor zorgen dat de problemen worden opgelost in plaats van vooruit geschoven", zei hij.

De afgelopen jaren was het CDA een fel pleitbezorger van het instandhouden van accijnskorting op de rode diesel. Ook heeft de partij veelvuldig verkondigd dat er wel wat af kan van het natuurbudget. Tweede Kamerlid Joop Atsma is dan ook niet blij met deze plannen. "Dat gaan wij dus niet doen", zegt hij in een reactie. "Ik stel voor het om te draaien: wel bezuinigen op natuur en niet op de rode diesel."

Uit het de financiële plannen blijkt verder dat de Stimuleringsregeling Duurzame Energie helemaal wordt geschrapt. Dat brengt tot 2015 honderd miljoen euro op en in 2029 bijna anderhalf miljard. De SDE werd de afgelopen jaren verdedigd door CDA-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem

  Nouja op zich niet zo erg dat de rooie eruit gaat, spul vervuilt toch alleen je common-rail diesels maar. Als er maar een soort van teruggaaf van de BTW / accijns mogelijk wordt. Geloof dat de duitsers ook ongeveer zoiets hebben.

  Wat ik wel schraal vind is dat de subsidies voor duurzame energie eraan gaan, minder dan op de uitgaven voor de EHS en zorg dat de subsidieregeling in stand blijft. Lijkt mij dat het milieu daar op termijn meer baat bij heeft dan een of andere hertensnelweg dwars door NL.

 • no-profile-image

  heilig

  Juist Lotje Getikt. Het CDA wil zo veel mogelijk ambtenaren aan het werk houden!!! Ze koppelen de subsidie aan veel controle zoals perceelsregistratie en dus veel ambtenaren die ze moeten onderhouden voor iets wat niets oplevert dan een hoop elende voor de boer. Dus rode diesel simpel en doel treffend zonder ambtenaren.

 • no-profile-image

  kees

  nee, nee zeker geen vvd

 • no-profile-image

  melkveehouder

  He CDA geeft de laatste boerenstemmers ook nog een trap in de rug

 • no-profile-image

  natuur hater

  Beste Zwalker nog een vraagje hoeveel procent van Nederland zou je eigelijks in de natuur willen hebben 10,20,25,30% van Nederland of over zie je de rommel die in deze gebieden nu al niet meer .

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Laat ze die achterlijke mestwet afschaffen. Deze heeft al een paar miljard gekost en klopt (nog steeds) van geen kanten.

 • no-profile-image

  politiek

  Na de bericht geving van één dezer dagen dat er maar liefst 50.000 maal gebruik is gemaakt van de "groenekieswijzer" heb ik de tijd genomen om deze ook maar eens te raadplegen. K ben akkerbouwer van huis uit maar wonderlijk genoeg kwam er voor mij zelfs uit pvdD!! hoezo wenselijk resultaat, een groot deel van de onderzoeken etc. door over en semi-overheden heb een vooraf bepaald wenselijk resultaat. Komt de werkelijke uitkomst niet in de buurt van het wenselijke rechtstreeks de doofpot in. bah stemmen... welke partij heeft nou werkelijk een redelijk landbouw beleid. Wat is nou 200 milj euro op de miljarden die dezen en genen in zogenaamde natuur willen stoppen. Landbouwgrond is nog altijd doorsneden door sloten etc, waar de natuur ook genoeg ruimte heeft, mits deze goed beheerd worden. > natuur en voedsel hand in hand naast elkaar.

 • no-profile-image

  natuur hater

  Als men nu direct de natuur aankopen zouden schrappen dus ook de invulling daarvan bespaard men per direct 2,3 miljard EURO.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Massaal dus agrarische kandidaten stemmen. Bij de VVD Snijder en bij het CDA Atsma, Ormel en Geurts. Atsma geeft al aan dat hij niet voor de afschaffing van rode diesel is en er staat ook niks over in verkiezingsprogramma.

 • no-profile-image

  E. M. van Schooten

  Volstekt met de eerste 2 reaktie.s eens
  CDA is de weg volkomen kwijt

 • no-profile-image

  Lotje

  Schaf dan liever een gedeelte van de subsidie af of van de mia en investerings aftrek en de steun uit Brussel, want daar moeten wij toch een mega papier voor invullen en ook nog een heel leger ambtenaren voor op de been houden. Dus de rode diesel is subsidie, waar bijna geen ambtenaren aan te pas komen. Dus rechtstreeks naar de boer en voor elke boer gelijk.

 • no-profile-image

  Boerin

  Het CDA heeft zich er kennelijk al bij neergelegd dat de boeren niet meer op ze stemmen. Het is nu openlijk een anti-boeren-partij, verslaafd aan belastingen. Bovendien zijn boeren kennelijk nog steeds ideale melkkoeien voor LNV en Koning Tax De Jager. En in plaats daarvan bio-diesel nu eens op grote schaal stimuleren?? Natuurlijk niet! En wat te denken van de nieuwe eisen aan de dieseltank? Nogal wat boeren zitten ver van de pomp en moeten toch een tank hebben op het erf. Die krijgen dubbele klappen: nieuwe tank en meteen een klap accijns bij de diesel. Bedankt hoor CDA, jullie begrijpen de boeren....

 • no-profile-image

  aalt

  CDA is de weg dus echt kwijt. De agrarier 2 keer te grazen nemen. Meer geld voor natuur, wat meestal ten koste gaat van de landbouw en het afschaffen van de rode diesel dus de duurdere blanke in de traktor.

 • no-profile-image

  fryske boer

  vvd dus !

 • no-profile-image

  rode

  Als het C.D.A. de rode diesel schrapt, dan ga ik Rode Duivel op een andere partij stemmen. Misschien wel Geert Wilders. Hou doe en bedankt.

 • no-profile-image

  Jannie

  Eerst giga baricades opwerpen met natuurwetgeving,dan kabinet periodes de boeren laten gaar koken, en nu weer dit! wat mij betreft is het over en uit met het cda,het crediet is verlopen met jullie beleid.Het is basta.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  en zo gaat japie naar de bliksem.

 • no-profile-image

  zwalker

  Weg met Natuur Hater en het Schaamrode CDA!

 • no-profile-image

  natuur hater

  Beste zwalker je mag voor je menig uitkomen leg mij eens wat voor betere plannen jij hebt. Het punt is niet alleen de 2,3 miljard wat men bespaart ze besparen ook nog op onderhouds kosten die jaarlijk oplopen en deze zijn geschat op 115 mijoen EURO. Hier kan de afschaffing van de RODE DIESEL niet tegen op. Graag antwoord op deze vragen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.