Redactieblog

243 x bekeken

Bijna helft minder Q-koortspatiënten

Het aantal patiënten met Q-koorts staat dit jaar tot en met 19 mei op 318.

Dat blijkt uit gegevens van het RIVM. In dezelfde periode vorig jaar waren er 513 mensen besmet met Q-koorts. Het aantal patiënten ligt nog wel boven het niveau van 2008, toen 56 gevallen geregistreerd stonden bij het RIVM.

Van de 318 officiële Q-koortsgevallen zijn er 208 die de eerste ziektedag dit jaar hadden. Negentig van de patiënten zijn in 2009 besmet geraakt met de bacterie. Het aantal nieuwe gevallen is de laatste weken aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in de concentratiegebieden in Noord-Brabant zijn aanzienlijk minder humane besmettingen dan vorig jaar. In de maand april was in 2009 met 515 nieuwe besmettingen een piek. Dit jaar zijn er in april 27 nieuwe besmettingen gemeld.

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) reageert positief op de cijfers. De deskundigen voorzien dat de getroffen maatregelen in de veehouderij tegen Q-koorts, het vaccineren en ruimen van dieren, heeft hier een belangrijke rol speelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.