693 x bekeken 1 reactie

Atsma: geld landbouwvrijstelling naar rode diesel

Het CDA overweegt de voorgenomen bezuiniging op de rode diesel ongedaan te maken door een verhoging van het budget voor de landbouwvrijstelling te schrappen.

Dat zei Tweede Kamerlid Joop Atsma van die partij dinsdagavond na afloop van een verkiezingsdebat in Den Haag.

Uitsluitsel kon hij echter niet geven; eerst moet hier nog intern over worden vergaderd. In de door het Centraal Planbureau (CPB) doorgerekende financiële paragraaf van het CDA staat een bezuiniging van 200 miljoen euro op de rode diesel tot 2015. Ruim 90 miljoen hiervan komt voor rekening van de agrarische sector. De afgelopen jaren hebben de christendemocraten zich juist voorstander getoond van het instandhouden van de korting op brandstof voor boeren.

Volgens Atsma zijn de landbouwwoordvoerders dan ook onvoldoende geraadpleegd bij de totstandkoming van de financiële paragraaf. Hij stelt nu voor een voorgenomen verhoging van 100 miljoen van het budget voor de landbouwvrijstelling te gebruiken voor de rode diesel. De huidige geldpot voor de vrijstelling is volgens Atsma voldoende.

Dat het CDA daarmee draait, ontkent hij. Niettemin maakte de leider van zijn partij, premier Jan Peter Balkenende, eerder scherpe verwijten aan de PvdA, omdat die partij haar financiële paragraaf na doorrekening door het CPB aanpaste. Of het CDA extra gaat bezuinigen op de EHS om de rode diesel te financieren, zoals Atsma eerder suggereerde, is nog niet bekend.

Eén reactie

  • no-profile-image

    D van HErwaardene

    kennelijk bezuinigt het CDA door kosten voor boeren te verhogen .Het komt kennelijk niet bij het CDA op om te bezuinigen op de onvoorstelbare bureaucratie die natura 2000 veroorzaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.