Redactieblog

416 x bekeken

'Aanvraag vergunning van MIC loopt'

Het vergunningen-traject voor een mestverwerkingsinstallatie van de Mineralen Initiatief Coöperatie (MIC) loopt.

Dat zegt betrokken loonwerker Gerwin Peters. MIC is een mestverwerkingscollectief van 65 varkens- en rundveehouders uit het noordoosten van Brabant.

Aanvankelijk zou de installatie in Haps komen, maar hierover kon geen overeenstemming komen. De verwerkingsinstallatie komt nu in Odiliapeel, in de omgeving van pluimveemestverwerker Ferm-O-Feed. "De installatie wordt een nieuw ontwerp waarbij bekende bestaande technieken worden gecombineerd", legt Peters uit.

De installatie gaat mogelijk mineralenconcentraat produceren dat als kunstmestvervanger mag worden ingezet. "Maar dat hangt af van de Europese regelgeving over deze concentraten", aldus de loonwerker.

Sinds 2009 heeft de Europese Commissie een pilot toegestaan waarbij mineralenconcentraten gebruikt mogen worden bovenop de gebruiksruimte voor dierelijke mest. Dit heeft als voordeel dat er meer dierlijke mest geplaatst kan worden in de Nederlandse markt. Na een evaluatie van de proef in 2011 besluit Brussel of de bewerkte mest definitief als kunstmestvervanger gebruikt mag worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.