Redactieblogger

426 x bekeken 2 reacties

Virtuele boeren

Er zijn miljoenen boeren op de wereld, en elke dag komen er tienduizenden bij. Virtuele boeren wel te verstaan. Meer en meer gebruikers van Facebook spelen het 'boerenspel' FarmVille.

FarmVille is bedrieglijk eenvoudig. Met een paar muisklikken ploeg je een akker en plant je zaden. Vervolgens is het een kwestie van wachten totdat je gewassen oogstrijp zijn. Bij frambozen is dat na 2 uur, voor artisjokken zit je 4 dagen duimen te draaien. Oogsten doe je ook weer met een enkele muisklik, waarna de geldstukken simpelweg binnenrollen.
Ploegen, zaaien en oogsten brengt altijd mee op dan dat het kost. Met het overgebleven geld kun je je boerderij uitbreiden. Koeien, varkens, schapen, geiten, alles zit in FarmVille. Zelfs olifanten, pinguïns en schildpadden zijn te houden. Allemaal ziektevrij, en je hoeft ze ook al niet te voeren. Nou ja, sinds kort kun je een hond kopen in FarmVille, en die moet je wél voeren.

FarmVille is helemaal gratis. Maar als je wilt kun je er ook een hoop écht geld aan spenderen. Je kunt namelijk FarmVille cash gebruiken om exclusieve gebouwen of dieren aan te schaffen, en die cash kun je kopen met echt geld van je creditcard. Een 12-jarige jongen in Engeland heeft daar de creditcard van zijn moeder voor gebruikt tot een bedrag van €1.200. Tenminste, als je de berichtgeving op internet mag geloven. Volgens datzelfde internet is in Hongarije een gemeenteraadslid uit haar functie ontheven omdat ze tijdens een raadsvergadering haar virtuele aardbeien aan het oogsten was.

Om een écht succesvolle boer te worden in FarmVille heb je buren nodig. Dat zijn je Facebook-vrienden die ook FarmVille spelen. Als je bijvoorbeeld een paardenstal wilt bouwen of je schuur wilt uitbreiden komt hun hulp van pas. En ze kunnen je ook allerlei cadeautjes geven, zoals appelbomen, eenden of ... hondenvoer! Bovendien kunnen ze je gewassen bemesten, zodat de opbrengst daarvan toeneemt. En zo zijn er nog veel meer vormen van noaberplicht op FarmVille. Je kunt elkaars kippen voeren, onkruid wieden, en sinds vorige week kun je ook samen in zo kort mogelijke tijd grote hoeveelheden gewassen telen in het zogeheten 'coöperatief boeren'. Zo heb ik laatst samen met wat buren grote hoeveelheden druiven naar de markt gebracht, met als beloning voor de moeite een paars schaap.

Jazeker, ik speel ook FarmVille. Helemaal vanaf het begin zelfs, toen de FarmVille-koeien in één kleur kwamen en nog niet eens melk gaven.
Tegenwoordig zijn er roze, bruine en groene koeien, om nog maar te zwijgen van de diverse uitdossingen waarin ze voor kunnen komen. Ik ben ondertussen bijna bij level 70 aangekomen, het hoogst haalbare.
Daarna kan ik met pensioen. Of nee, ik ga gewoon door natuurlijk.
Boeren gaan immers niet met pensioen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Herman , Als frequent FB ker sinds een 3.5 tal maanden zie ik rondom mij maar al te veel Farmvillers en raar maar waar moet ik vaststellen dat velen boeren tijdens hun werkuren op bureel enz.
  Vreemd dat bedrijven hun werknemers 2 beroepen laten uitvoeren tezelfdertijd , ik spreel het niet en zal dit ook nooit doen omdat er voor mij maar een manier is om de akker te ploegen en dat is met een echte ploeg. Het enige wat ik heb ontdekt dat is dat FB de grootste (virtuele)overspelsite op het internet is en ja waar krijg je geheime berichtjes beter van een vriendin op FB natuurlijk of waar chat je intiem 13 uur op een winterdag op FB natuurlijk.
  FB ok maar dan enkel voor virtueel overspel farmville als virtueel boeren liever even niet .

 • no-profile-image

  sick

  leuk stukje

Of registreer je om te kunnen reageren.