Redactieblog

376 x bekeken

Vijf veehouders willen bokken laten testen

De belangstelling van geitenhouders om hun bokken te laten testen is beperkt.

Dat blijkt uit gegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Vijf geitenhouders met een bedrijf dat besmet is met Q-koorts hebben aangegeven dat ze een of meer bokken of rammen willen laten testen op Q-koorts. Bedrijven kunnen zich nog tot zaterdag melden als ze bokken willen laten testen op Q-koorts.

Bij bedrijven die niets melden worden alle bokken geruimd. De dieren worden hierbij levend afgevoerd naar Rendac, waar ze geëuthanaseerd worden. Geitenhouders krijgen voor slachtbokken een vergoeding voor de verzorging van de dieren. Bokken die bedoeld zijn voor de fokkerij worden getaxeerd op basis van de leeftijd en fokwaarde. Het ministerie van landbouw vergoedt de dieren.

De kosten voor het testen van de bokken moeten geitenhouders zelf betalen. Als de dieren bij het testen positief blijken te zijn moeten de geitenhouders de dieren op eigen kosten afvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.