3 reacties

Verburg pleit voor behoud interventies

Interventiemaatregelen moeten ook na 2013 kunnen worden ingezet. Dat zei landbouwminister Gerda Verburg gisteren in een debat met de Tweede Kamer.

Daarbij is terughoudendheid wel het devies. De komende jaren onderhandelen de Europese Commissie en de lidstaten over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Halverwege volgend jaar wordt een voorstel van commissaris Dacian Ciolos verwacht. Als het aan Verburg ligt, blijft de mogelijkheid te kunnen interveniëren in de markt bestaan.

“Daar zeg ik volmondig ja op”, stelt de minister. “Maar interventies moeten wel werken als een trampoline, niet als een hangmat. De maatregelen dienen snel te worden ingezet, zo lang als nodig en zo kort als mogelijk.” Niet alleen economische crises, maar ook klimatologische omstandigheden en veterinaire en fytosanitaire omstandigheden kunnen ingrijpen rechtvaardigen, aldus Verburg.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  Dat is zeer juist gesteld Geen Boer,probleem is breng dit LTO en de politici(zowel nationaal als Europees)maar eens aan het verstand,interventies waren de oorzaak eind jaren 70 van de poeder en boter bergen hierna is het quotum ingesteld.
  Van de geschiedenis kun je leren wordt wel gesteld dit geldt alleen niet voor iedereen.
  Wil de politiek een vergaande vrije markt? Ga er dan ook voor en ga dan geen grote voorraden weer opbouwen.
  Dat is misschien leuk voor de voedselvoorziening maar boeren help je er echt niet mee.

 • no-profile-image

  geen boer

  Gerjo dat is nu net het probleem, wanneer bij grondgebonden landbouw de eenheidsprijzen omlaag gaan, gaat de boer juist méér produceren om het verlies aan inkomen te compenseren. De geschiedenis heeft dit al meerdere malen aangetoond, en ook vorig jaar, op het dal van de melkprijs, werd er VOLOP gemolken. Daarom dienen de prijzen zo min mogelijk te fluctueren en hierbij is productiecontrole, geflankeerd door interventie een noodzakelijk kwaad. Het is niet hip en modieus, maar bij gebrek aan beter wel nodig.

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Interventie lijkt mij geen gezond instrument voor de agrarische sector. Het is wel lekker dat het dal minder diep gemaakt wordt, maar de opgebouwde voorraden staan een prijsherstel lange tijd in de weg. Een dieper prijsdal spoort boeren meer aan om harder op de productierem te trappen, met een sneller prijsherstel tot gevolg.

Of registreer je om te kunnen reageren.