2 reacties

Verburg: in drie jaar gebruik van antibiotica halveren

Het antibioticagebruik in de veehouderij moet de komende drie jaar worden gehalveerd.

Dat zei landbouwminister Gerda Verburg vandaag na afloop van het kabinetsberaad. Eerder had zij al een vermindering van 20 procent in 2011 geëist.

Aanleiding is een nog ongepubliceerd rapport van het RIVM, waarin antibioticaresistentie als een ernstig en toenemend probleem wordt omschreven. Verburg zegt dat deze ontwikkeling haar zorgen baart en daarom grijpt zij opnieuw in. De minister wil dat het niveau van het antibioticagebruik in 2013 is teruggebracht tot dat van 1999.

Ondertussen werkt een taskforce onder leiding van Eerste Kamerlid Jos Werner (CDA) aan het bedenken van maatregelen om de 20 procentsdoelstelling te realiseren. Op 1 september moet Werner met een plan van aanpak komen. Als dat niet bevredigend is, zal Verburg zelf ingrijpen, zo heeft zij aangekondigd.

De minister benadrukt dat antibioticaresistentie geen specifiek Nederlands probleem is. Zij treedt daarom in overleg met onder meer de Europese Unie en de Wereld Gezondheidsorganisatie met als inzet een internationale aanpak.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  sjaak

  Ik heb met afschuw geluisterd naar het op sensatiebelust programma RADAR.
  Dit is niet meer het objectieve programma zoals we dat vroeger kenden. Mijn voorstel is om het zo snel mogelijk van de buis te halen.
  Het hele MRSA wordt schandalig zwaar gelinkt naar de veehouderij. Terwijl de veegerelateerde MRSA niet schadelijk, niet overdraagbaar is op de mens. Ook een persoon als Pieter Winsenius zou beter moeten weten, maar hij is geen deskundige op dit vlak en het is voor deze persoon beter om er dan geen uitspraken over te doen.
  Waarom moet hier zo scherp ingezet worden op het anti-biotica gebruik in de veehouderij. Met weet niet dat er al ontzettend veel veehouderij bedrijven zijn die geen of nagenoeg geen antibiotica gebruiken. ER zijn klimaalsystemen in gebruik die zorgen dat dieren niet ziek worden. Neem nu eens positieve signalen uit de sector op. Er wordt met veel energie gewerkt aan verbeteren van de leefomstandigheden voor dieren. De dieren hebben het in Nederland veel beter dan elders. Noem dat eens in dit programma.
  En dan zeker niet als laatste laat de sector overleven, de landbouw zorgt in Nederland voor 2/3 voor het inkomen van elke Nederlander. Zeker iets om ook ons eigen economisch belang in ogenschouw te nemen. Anders hebben onze kinderen geen toekomst meer en wordt Nederland in de toekomst een ontwikkelingsland. En dat bereiken we met deze sensatiebeluste uitzendingen

 • no-profile-image

  bart

  Resistentie op antibiotica geloof ik wel maar de link met de veehouderij niet. Als het door antibioticagebruik in de veehouderij komt moeten er jaarlijks vele veehouders het loodje leggen omdat bij een eventuele infectie niets meer helpt. Valt volgens mij allemaal wel mee. Dus ligt het probleem misschien in het humane gebruik? Artsen schrijven ook makkelijk voor in ruil voor snoepreisjes...

Of registreer je om te kunnen reageren.