2 reacties

Verburg: aanpassen natuurgrens voor boer mag

Met het verleggen van de grens van het natuurgebied De Wieden-Weerribben ten behoeve van uitbreidende boeren is niets mis.

Dat zei landbouwminister Gerda Verburg gisteren in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). Onlangs kreeg een melkveehouder uit Wanneperveen telefoon van Verburg, die hem mededeelde dat hij zijn bedrijf alsnog kan verplaatsen en uitbreiden. Lange tijd was dit onmogelijk vanwege het nabijgelegen Natura 2000-gebied.

Door het verleggen van de grens van dat gebied kunnen de plannen van de boer alsnog doorgang vinden, volgens Verburg zonder dat de kwaliteit van de natuur in gevaar komt. Ouwehand vindt dat de minister daarmee ‘in verkiezingstijd cadeautjes uitdeelt’. Bovendien is Verburg vergeten het parlement op de hoogte te brengen.

Dat laatste gaf de minister toe en zij beloofde ‘nog voor het donker wordt’ een brief over de kwestie te sturen. Overigens is de aanpassing nog niet van kracht. Dat gebeurt bij de definitieve aanwijzing van de Natura 2000-gebieden, een dossier dat controversieel is verklaard en pas na de verkiezingen kan worden behandeld.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    De natuurorganisaties hadden dringend belang bij de grond ,die de boer wilde afstoten,daarom is Verburg de boer tegemoet gekomen,maar het feit wordt net andersom door Verburg gepresenteerd,ze wil nog weer scoren voor de verkiezingen

  • no-profile-image

    jan

    Deze boer was in een goede onderhandelingspositie doordat de natuurorganisaties dolgraag een bepaald perceel grond wilden hebben,zodanig was Verburg bereid die boer tegemoet te komen.De natuurorganisaties maken op LNV de dienst uit als het om Natura 2000 gaat

Of registreer je om te kunnen reageren.