729 x bekeken 9 reacties

Verbod nertsen dichterbij

De kans dat de Eerste Kamer instemt met een verbod op de pelsdierhouderij is flink toegenomen.

Fractievoorzitter Egbert Schuurman van de Christenunie is enthousiast over de wijziging van het wetsvoorstel dat initiatiefnemers PvdA en SP hebben ingediend.

Uit vrees dat de Senaat niet zou instemmen met het nertsenverbod is het plan aangepast. Als het aan de indieners ligt, komt er niet al in 2018 een einde aan de sector, maar pas in 2024. Ook wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen bedrijven die wel en bedrijven die geen welzijnsinvesteringen hebben gedaan.

Schuurman stelt dat daarmee tegemoet wordt gekomen aan zijn belangrijkste bezwaren tegen het oorspronkelijke plan. "Dit is een geweldige verbetering", stelt de senator. "Ik zit nog wel met individuele compensaties, maar de meeste ondernemers hebben het verbod toch wel zien aankomen. De discussie speelt al 25 jaar en je mag verwachten dat zij daar rekening mee hebben gehouden."

Steun van de Christenunie in de Eerste Kamer is onontbeerlijk; zonder steun van Schuurman komt er geen verbod. Maar omdat het voorstel is gewijzigd, moet de Tweede Kamer zich er nogmaals over buigen en het is de vraag of die er wederom mee zal instemmen. Behandeling van het plan heeft mogelijk niet plaats voor de verkiezingen; daarna zijn er nieuwe politieke verhoudingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  groeten uit

  hebben ze in den haag nog 14 jaar de tijd om 3 miljard schaden vergoeding op te hoesten moet toch lukken is maar 214 miljoen per jaar

 • no-profile-image

  nerts

  Je houdt het toch niet voor mogelijk!!!
  We moeten nu als nertsenhouders nog 6 jaar langer kreperen, want dat is is mijn ogen het enige dat zal gebeuren als het verbod er door komt.
  Hebben de heren politici in Den Haag dan echt niet door dat . als het verbod er door komt de hele sector biinnen een paar jaar als een kaartenhuis in elkaar dondert??? Er zullen een relatief klein aantal ondernemers doorgaan tot 2024, maar pakweg de helft is binnen een paar jaar weg. Het gevolg is dat de voederfabrieken niet rendabel meer kunnen draaien, en of de deur op slot moeten doen, of het voer duurder maken. Het is dan niet meer mogelijk rendabel nertsen te houden, en dus is de hele sector binnen 5 jaar failliet.
  Ik roep daarom de nederlandse regering op, om de nerstenhouderij op een RUIMHARTIGE manier uit te kopen, en binnen 2 jaar volledig te stoppen.
  Het voelt voor mij persoonlijk namelijk heel vernederend om nog 14 jaar door te moeten met de wetenschaP DAN TE MOETEN STOPPEN.
  Het is nog maar zeer de vraag of er wel rendabele prijzen gahaald kunnen worden bovendien.
  Ook moet er bovenop de uitkoop nog een regeling getroffen worden om de bedrijven op te ruimen , dit kost namelijk ook een hoop geld, en daar wrodt ook niet over gesproken.
  Het lijkt overigens nergens op wat er hier en daar in deze rubriek wordt uitgestort over onze sector.
  Gelul als een kip zonder kop wil ik het noemen.
  Respect is wat hier thuishoort.

 • no-profile-image

  linda

  vreselijk nog 14 jaar die kwellerij in stand houden. bah, wat een rotvoorstel.
  nertsenfokverbod NU!

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Kanibaal en Linda ik denk en hoop dat u een meerdere tegenstanders weten dat de wereld groter is dan Nederland en Europa . In veel andere landen gaan ze wel wat anders met dieren om dan in ons werelddeel . Als wij dan zo schijnheilig zijn dat we de nertsen gaan verbieden ondanks dat we weten en kunnen bedenken , dat ze elders in de wereld terecht komen . En dan met de mogelijkheid dat ze onder slechte omstandigheden gehouden worden en het doden ook minder netjes gebeurt . Het is een keuze die gemaakt wordt . Maar de uitkomst kan zalig makend lijken , want wat we zelf niet zien bestaat niet . Een waar dierenvriend zal met verstandig overwegen tot conclusie komen dat de nerts gewoon beste in Nederland gehouden kan worden . Want gehouden wordt hij tog ,maar dan elders . Als dierenvriend kun je dan door je stem, protest , of andere nette manier van actie druk op ketelhouden om het welzijn van deze dieren te waarborgen .Deze kortzichtigheid betekent dat deze mensen weinig inzicht hebben en niet tot opbouwende kritiek instaat zijn . Alleen maar weg en gevolgen homaar , die willen we niet weten want dan halen we ons doel niet . En dan te bedenken dat er in Den Haag nog mensen rond lopen die daar in meegaan in deze zware tijden een goede eerlijke bedrijfstak zo gratis weg geven aan andere landen . Ik denk dat men daar straks buikpijn heeft van het lachen over die gekke Hollanders. Of je besluit tot wereld wijd verbod of laat ze in Nederland ook zitten . Anders ben je geen echte dierenvriend , want het dier moet de gevolgen ondergaan en niet u .

 • no-profile-image

  jan

  keutelboer heeft gelijk, de pelsdierhouderij levert wat op en als het hier stopt gaat het in oost europa weer verder en als je ziet hoe het daar aan toe gaat...dan gaat het hier wel iets humaner. Pim Fortuyn was ook niet tegen de pelsdierhouderij... door links opgeruimd... wat maatschappelijk verantwoord is valt over te twisten, echter met alle miljarden die nu in het buitenland gepompt gaan worden, vraag ik mij af of het verstandig is om geldopbrengende sectoren op te ruimen.
  Het moet niet linkser worden

 • no-profile-image

  plattelander

  Boeren, zo ie je maar. CU onbetrouwbaar. Stelletje linkse nitwitten. Was ooit onder Leerling en ander deel onder Schutte een partij met hart voor de landbouw. Wordt nu geterroriseerd door de linkse milieumaffia.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Gewoon in heel de EU verbieden. Net zoals zeehondenbont.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Waarom laten ze deze sector niet met rust . Zolang er vraag naar pels is zal deze sector blijven bestaan . Is dit niet in Nederland dan in andere landen . Ik zie daarin geen verschil . Alleen dat je in Nederland zelf de welzijns regels vast kunt stellen . Het is maar de vraag of dat in veel andere landen veel aan welzijn gedaan wordt . In mijn ogen is bij een verbod de nerts als dier de echte grote verliezer , zij komen waarschijnlijk onder minder goede omstandigheden elders in de wereld zitten . En de nertsenhouder zal ook willen blijven eten enz. Nu brengen ze flink wat geld in de staatskas ,straks krijgen ze geld om op te krassen en enkele zullen hun inkomen aangevuld moeten hebben . Want iedereen heeft recht op een inkomen . Het gaat schijnbaar nog lang niet slecht genoeg met de economie , als men een gezonde bedrijfstak offert . Wie gaat dat gat opvullen ?. DE BELASTING BETALER . EN wie zijn dat?. U EN IK .

 • SiemMokum

  ... we moeten als nertsenfokker nu nog 6 jaar langer creperen???????????
  Het gaat hier alleen maar om eigen financieel belang!! Dierenwelzijn? Nog noooooooooit van gehoord!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.