Redactieblog

31 reacties

Van de Broek stopt per direct met mesthandel

Mesthandelaar Anthony van den Broek uit Lierop is per direct gestopt met de handel en verwerking van dierlijke mest.

Dat heeft Van den Broek bekendgemaakt in een openbare brief. "Ik word door de overheid zodanig tegenwerkt met dwangsommen en op andere manieren dat het onverantwoord is om de mesthandel door te zetten", aldus Van den Broek. Het bedrijf is gespecialiseerd in de export van mest.

Vorig jaar exporteerde hij 600.000 ton varkensmest naar Duitsland. Van den Broek kwam met de mesthandel meermaals in aanvaring met de overheid. Tegen hem zijn hoge boetes geëist. Het varkensbedrijf en de varkenshandel zet Van den Broek wel voort. "Het is niet alleen voor eigen belang heel jammer, maar ook voor het belang van de sector. Er is in Nederland onvoldoende plaatsingsruimte voor de mest, waardoor export juist heel belangrijk is."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  hoe kunnen ze elke keer de varkenshouderij weer een tik verkopen.allemaal samen spannen en om de dag de varkenshouderij negatief in het daglicht zetten. met als klap op de vuurpijl de ontdekker van de mestexport lam leggen. als jullie denken dat je het gewonnen hebben heb je het wel mis!

 • no-profile-image

  gerard

  met het geld dat nu gestoken word in luchtwassers zou het hele mestprobleem opgelost kunnen zijn. En er is toch een vrijhandels verkeer tussen de lidstaten. Zodat de mest zonder problemen en zonder onnodige behandelingen de grens over kan. Tijdens de varkenspest moest de mest een tijdje in een afgesloten silo en de mogelijke ziektes waren weg. Van de Broek is het werk onmogelijk gemaakt. Trieste zaak!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Hebben we belangenbehartigers dan?

 • no-profile-image

  boerke

  Er zal toch wel stront aan de knikker zijn anders komen er geen dwangsommen en van dat soort zaken.

 • no-profile-image

  kaal

  Och meneer John en Iemand.... mest stinkt en blijft stinken, net als vd Broek. Deze bedrijven besmeuren de sector. En onze Änthony"..........die.......poeh poeh, wat deed ie allemaal GOED???? noem maar op, vraag zijn ex maar eens....

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Hoe dat komt kun je lezen in de bijdrage van Henk van der Pol in het forum "provincie overvallen door besluit Van de Broek", seizoenskrediet! De glijdende schaal in de mestwetgeving zorgt ervoor dat intensieven niet weten hoe ze hun mest moeten wegwerken, terwijl akkerbouwers en extensieven veel meststoffen tekort komen.

 • no-profile-image

  arjan

  Als iedereen zich zou houden aan de regels heeft iedereen een faire kans om eerlijk te kunnen concureren met andere mestdistributeurs/handelaren. Door praktijken van van den Broek en een aantal anderen moesten distributeurs die wel volgens de regels werken het loodje leggen want die konden niet op tegen de prijzen van deze wetsovertreders.
  Bovendien zorgen deze overtreders voor steeds verdergaande controles en regels door de overheid omdat deze ons niet meer kunnen vertrouwen. Gevolg: meer regels en kosten voor iedereen. Ook voor diegenen die proberen correct te werken.
  Wie hebben er nu baat bij gehad bij deze praktijken??. De overtredende distributeurs en de leveranciers van de mest die natuurlijk goedkoper weg gewerkt werd.

 • no-profile-image

  ongelovige

  Hahaha
  1 April

 • no-profile-image

  boerke

  de gemeente someren heeft weer gescoort met het wegpesten van landbouwbedrijven eerst de asperges
  nu een mesthandel
  de burgenmeester zal wel trots zijn op zijn eigen persoon

  groeten een medelevende boer

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nogmaals Arjan, dit gaat om zwarte mest die ontstaat door een verkeerde berekeningswijze in de mestwet. Dan moet je de mensen die daar gebruik van maken daar niet op aanvallen, maar de veroorzakers van die zwarte mest nl: het ministerie van LNV. Die ambtenaren die ons, volgens jou, niet kunnen vertrouwen zijn zelf niet te vertrouwen. Zij zijn degenen die koste wat kost deze onzinnige wet in de benen willen houden, waardoor IEDEREEN onnodig op kosten wordt gejaagd. Lees het verhaal van Henk van der Pol en snap dat nu eens een keer!!

 • no-profile-image

  piet

  Laat ze toch lekker stikken in Nederland met hun begrotingstekort! Kom we gaan lekker geld verdienen in het Buitenland....

 • no-profile-image

  jos

  Door dit soort slimme ondernemers die de zaak besodemieteren komen er allen maar ANTI landbouw regels.En je kunt de ambtenaren ook alleen maar gelijk geven met zo'n zogenaamde goede ondernemers

 • no-profile-image

  ..

  Ja kom op jongens lekker stront gooien naar mekaar hoppa. Aaan het geschrijf hier te zien zijn er hier een heleboel flink beneveld door de ammoniak

 • no-profile-image

  bekant kaal

  En vd Broek door de alcohol................Bovendien hoef je niet door een selectie, dat is nooit bij dit soort cr.... organisaties

 • no-profile-image

  Ani

  Hier in Nederland wordt het bijna onmogelijk gemaakt om te ondernemen. Het is makkelijk uit te tellen dat als alleen nog maar ambtenaren over zijn in Nederland de kost niet gewonnen kan worden. Maar regeltjes blijven zich opstapelen en achter ieder regeltje weer een nieuwe ambtenaar. Welke partij neemt het echt op voor ondernemers? Waar kunnen we straks op stemmen?

 • no-profile-image

  Seizoenskrediet

  Kan me best voorstellen dat deze man het zat is.
  Als doorsnee veehouder wordt je al bedolven onder regelgeving en sancties, laat staan als mesthandelaar.
  Het lijkt me verstandig de mest die deze handelaar normaal afvoert, in het vervolg bij de betreffende rijksinstantie naar binnen te pompen.
  De wetgeving deugt van geen kant, veehouders moeten tegen enorme kosten
  mest/organische stof afvoeren, terwijl elders in Nederland bedrijven staan te springen om dit product, deze landeigenaren lopen tegen een dalend organischestof gehalte in hun grond op, en zijn vanwege regelgeving met handen en voeten gebonden.

 • no-profile-image

  gerrie

  Wat is er precies allemaal gebeurt dan. Splits dat ook eens uit. En hou a.u.b al die stront in Brabant bij die vele hypotheekslaven die de hele dag zitten te draaien en te frunniken van de zenuwen. Geef mij maar gewoon een normaal familiebedrijf. Als je bijvoorbeeld met 50 melkkoeien de kost niet kunt verdienen, lukt het met 150 ook niet. Denk daar maar eens over na.
  Succes ermee

 • no-profile-image

  toeschouwer

  Kom op mesen,we hebben altijd Niels Lentjes nog om goede mest zake mee te doen,die jongen va 16 jaar snapt teminste hoe de mest wet werkt

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Het zou me verbazen als Niels dat snapt. Hij snapt wel dat de mestwet niet klopt en doet er in ieder geval z'n voordeel mee. Maar dat geldt voor Van de Broek en vele anderen ook.

 • no-profile-image

  Sven

  Eerst wordt er geklaagd dat er door de overheid niets wordt gedaan aan de criminele activiteiten van van de Broek, met name door zijn "collega's".
  Nu wordt hij aangepakt is het weer niet goed.

 • no-profile-image

  Boer

  Wij willen Anthony, familie en personeel heel veel sterkte wensen met deze moeilijke beslissing.
  De hele sector zal er op zeer korte termijn achter komen wat dit betekent ! Binnen onafzienbare tijd zullen de mestprijzen omhoog vliegen, en dan zullen we allen beseffen wat Anthony en zijn personeel voor onze sector betekent heeft.
  Alle andere mesthandelaren zullen nu wel lachen, ze kunnen nu voor het mest vragen wat ze willen. En de boer is hiervan weer de dupe.
  Firma vd Broek wilde voor de boer het beste. Erg jammer dat hem dit onmogelijk word gemaakt.
  Het is nu des te meer duidelijk geworden dat de Nederlandse overheid en de provincie Noord-Brabant alles aan zullen grijpen om de hele intensieve veehouderij uit Nederland weg te pesten.
  Alle betrokkenen heel veel sterkte.

 • no-profile-image

  boerke

  waar blijven onze belangenbehartigers? ik vind dit een probleem dat op gelost moet kunnen worden, maar van die kant hoor ik niets

 • no-profile-image

  boerinneke

  Goede ondernemers op deze manier weg pesten en vervolgens 80 harde werkers aan het leger der werklozen toevoegen. Nou weet ik het ook niet meer en op wie kan nog met een gerust hart stemmen op 9 juni. Of brengt degene op wie ik wilde stemmen, straks mijn goede bedrijf, ook naar de bliksem en mijn goede personeel naar het leger der werklozen.

 • no-profile-image

  ..

  Beste Gerrie uit Gelderland, ben je een klein beetje bekend in Brabant? Ik wel en ik heb de cijfers niet paraat hoor, maar volgens mij komt hier zowat alle stront die over de weg gaat van varkensbedrijven af. Ga eens kijken joh o.a. in de buurt van Someren enz.. Och kerel, als je geen varkenshouder bent, is daar eigenlijk niet te wonen. mega, wat zeg ik ? Giga. Je moet op sommige dagen in het voor- of najaar eens over bv. de A58 of A59 rijden. Dan vliegt de stront je links en rechts (op wielen) voorbij. vanaf begin maart t/m mei ruik je hier niks anders dan stront. Op sommige plaatsen ga je finaal over je nek (en ik ben toch veel gewend)Na jou zou ik genegen zijn te zeggen, als je met 2500 varkens geen boterham kunt verdienen, kan het dan met 10000 wel? Nee dat is het hem niet, ook varkenshoiuders hebben nooit genoeg. Als de overheid niet ingrijpt zijn er geen grenzen. Althans, zolang de Rabo er niet mee in dreigt te schieten. Gelukkig beginnen de inzichten bij de beleidsmakers hier wat te veranderen

 • no-profile-image

  boerke

  is een goed idee, kan de rest bij elkaar de ramen wassen, kunnen ze naar elkaar een rekening sturen en die sukkels denken dan dat het land dan kan blijven draaien. export moeten we hebben, zodat er euro s van het buitenland naar hier komen, want als we niet oppassen vliegen ze er nog harder uit.

 • no-profile-image

  varkensboer

  In eerste instantie dacht ik aan een 1 april grap Anthony kennende. Die geeft nooit op. Voor het personeel is het jammer maar het zijn veelal Polen. Anthony heeft jarenlang de boel besodemieterd met zijn mesthandel. Zijn dikke fractie ging nog niet eens allemaal door de verhitter. Ja op papier. Gps werd uitgezet, vrachtwagens reden op rode diesel en konden via een knop overschakelen op witte diesel. Polen die bij hem rode diesel kwamen tanken voor personenauto's. Zelfs personeel nam ontslag want wilde niet meer aan deze praktijken mee werken. Ik ben reuze blij dat hij stopt en hoop dat hij nog een megaboete mag betalen. Hij maakte volgens sommige de mesthandel goed maar ook voor anderen (de goede) kapot

 • no-profile-image

  stront

  heeft vd Broek ooit iets gedaan wat wel mocht?????????????????????????? Noem maar op.

 • no-profile-image

  export

  kaal boertje is een beetje verbitterd, zwaar teleuter gesteld wilde waarschijnlijk heel graag klant worden, maar kwam niet door de selektie ronde. en reageert daarom beetje raar, is namelijk tebegrijpen, denkt nu de heele wereld is tegen mij ik ben tegen de heele wereld.

 • no-profile-image

  iemand uit brabant

  als vd broek echt zo slecht is als somigen van jullie hier onder beschrijven. dan hadden instantie al lang als op slot gegooid. maar ook die hebben dus geen bewijzen net als jullie. maar nu de mestprijzen omhoog zullen schieten weten de varkensboeren zeker dat die niets meer verdienen en de andere mesthandelaren de extra euro S weer zullen pakken. want er komt nu toch weer 600.000 ton meer mest op de al vollemarkt. en hopen jullie en stand organisatie weer dat de overheid moet zorgen dat vd broek weer mag beginnen.anders hebben ze zelf over een paar jaar ook geen leden meer. want die moeten dan ook uit nood stoppen.

  iemand uit brabant

 • no-profile-image

  john

  ik nog geen duitser horen klagen dat ze onze niet willen hebben... het is een duitse eis om de mest te hygieniseren.. en in nederland beginnen ze te klagen en moeilijk te doen omdat eindelijk de mest de grens overgraat en ons mestoverschot verkleind wordt!!! blijkbaar zitten we in nederland graag opgescheept met een mestoverschot... tot nu toe hebben alle overheidsmaatregelen averechts gewerkt. Ik denk zelfs dat wij als boeren (ondanks de verdeeldheid) beter voor elkaar krijgen dan de overheid!

 • no-profile-image

  export

  bekant kaal boerke blijft beetje raar reageren, moet wel heel veel verdriet hebben dat hij geen klant mag zijn. maar hij geeft het wel zelf aan is bekant kaal dat wil zeggen als er niks op zijn kop groeit dat er wel erg weinig leven onder zit.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.