247 x bekeken 22 reacties

VVD wil fors minder beschermde natuur

De VVD wil flink snijden in het aantal Natura 2000-gebieden.

Dat staat in het gisteren gepresenteerde concept-verkiezingsprogramma van de partij. Bedrijfseconomische ontwikkeling rondom de gebieden mag niet worden beperkt.

Volgens de liberalen richt het Europese natuurbeleid zich eenzijdig op plant- en diersoorten en wordt er weinig rekening gehouden met andere belangen. Gevolg hiervan zijn eindeloze juridische procedures, die economische en recreatieve ontwikkelingen tegenhouden. De VVD pleit voor meer realisme.

Ook verzet de partij zich tegen de stapeling van natuurwetgeving, waardoor een 'woud van regels' zou zijn ontstaan. "Het wordt tijd om orde op zaken te stellen en te komen tot een begrijpelijk, haalbaar en uitvoerbaar natuurbeleid", stelt het programma. Dat betekent tevens een beperking van het Investeringsbudget Landelijk Gebied.

Over de agrarische sector is de partij kort. Landbouwsubsidies en handelsverstorende maatregelen moeten worden afgeschaft, maar dan wel wereldwijd. Over het snijden in de landbouwsteun van de Europese Unie, zoals de VVD eerder heeft bepleit, wordt in het programma niet expliciet gesproken. Boeren die een bijdrage leveren aan het onderhoud van landschap moeten daarvoor worden gecompenseerd.

Om de economische crisis te lijf te gaan, moet de komende kabinetsperiode zo'n twintig miljard worden bezuinigd. Een aanzienlijk deel daarvan dient te komen van een afslanking van de overheid. De VVD wil minder Tweede en Eerste Kamerleden, ministers en staatssecretarissen. Ook provincie- en gemeentebesturen moeten inkrimpen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Kani baal wil geen CDA, geen VVD, wellicht van alles niks en daarmee typisch één van de grote niks generatie (zelfs hun hoofden zijn leeg).

 • no-profile-image

  Herman Schober

  [..]Volgens de liberalen richt het Europese natuurbeleid zich eenzijdig op plant- en diersoorten en wordt er weinig rekening gehouden met andere belangen.[..]

  Dit is een gotspe! Eindelijk begint (een deel van) de mensheid in te zien dat we juist altijd veel te veel 'andere belangen' hebben laten prevaleren en dat het tijd wordt de bakens te verzetten. En juist nu komt de VVD de klok honderd jaar terug draaien. Onbegrijpelijk.................

 • no-profile-image

  henk

  Ik begin nu toch in overweging te nemen om VVD te stemmen,het CDA heeft de afgelopen regeer periode te veel laten liggen,en ons met o.a natura 2000 aan laten kloten,het CDA had deze wurggreep moeten doorbreken,nu is JP ook vast gaan zitten aan het pluus,er had nieuw bloed bij het CDA moeten komen,ook hier in laten ze alles bij het oude,dit is dus wellicht de gelegenheid om het nieuwe licht bij de VVD te zoeken.

 • no-profile-image

  Cees Boogaart

  @Tjonge jonge Hoezo moet natuur geld kosten? Als ik in mijn eigen tuin kijk of het Schelde Rijn kanaal dan zie ik natuur die zichzelf maakt, de goedkoopste en simpelste oplossing, prachtige natuur en dikwijls beter dan zgn. beheerde natuur, want in tegenstelling tot al die betweters weet de natuur wel wat ze doet en nog gratis ook. Laat de natuur z'n gang gaan en dan heb je maar geen hei maar bos, nou dat is ook goed voor de CO2.

 • no-profile-image

  Jan

  Lekker populistisch geroep dit, maar los van wat je ervan vindt, dit kunnen ze nooit waarmaken. Nederland is al regelmatig op de vingers getikt omdat het land te weinig doet aan natuurbescherming.
  Bovendien heeft EC voorzitter Barroso fijntjes uitgelegd aan onze premier dat Natura 2000 voldoende ruimte biedt voor de afweging met economische belangen. Geen enkele reden dus om dit soort paniek verhalen te verspreiden. Behalve verkiezingen? Trap er niet in!

 • no-profile-image

  kani Baal

  Al die banklui stemmen VVD.Dat zegt toch wel wat. Nu gaan ze de kosten van de crisis op de bedrijven en de gewone man afwentelen. De boers en tuinders betalen nu veel te veel voor een herfinanciering ...Nee de agrarische sector heeft niets te verwachten van deze partij. En Gerritsen wat heeft het CDA dan allemaal voor goeds voor jou gedaan....? Die partij ZOU rentmeesterschap in haar vaandel moeten hebben....

 • no-profile-image

  exact

  Wordt zelfs dit populistisch genoemd, tsjonge. Kan me niet voorstellen dat het huidige natuurbeleid een aloud VVD-ideaal was. Om dat te zien hoef je niet eens uit VVD kringen te komen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Voor de modale VVD-er is het buitengebied gewoon de plek om met prostaatgestoorde dubbelloopsvriendjes hobbymatig dieren af te knallen. Laat dat duidelijk wezen. En het moet gvd niet gekker worden met die leugenpraat over melkvee. Boeren houden de koeien godbeterd jaarrond binnen omdat zij het GRAS VERTRAPPEN! Dat is de laag bij de grondse realiteit en al het andere zijn leugens! Daar heeft nieuwe natuur geen fuck mee te maken, hoewel die van mij ook maar zo met het grofvuil mee kan.

 • no-profile-image

  van aartsen

  Laat van aartsen en kornuiten dit maar niet horen.

 • no-profile-image

  tjonge

  Hoe het ook zij het is toch niet uit te leggen dat er op heel veel bespaard(20 miljard) moet worden en de natuur buiten schot blijft. Het geld is er niet dan ook geen nieuwe natuur punt!!!! Je kunt wel plannetjes hebben, geen geld dan weg ermee. Behoud eerst maar eens wat je hebt zonder uit te breiden en ga dat eerst maar eens goed onderhouden want dat kost al handen vol geld. En spotvogel moet niet iedereen over een kam scheren wij hebben onze koeien uit idealisme buiten maar hoe lang is dat nog mogelijk hier in nederland.

 • no-profile-image

  boeren maken

  Goeie gedachte van de vvd kost niks er mee stoppen levert veel geld op. Boeren maken het al mooi genoeg buiten. Het is niet voor niks dat de mensen zitten te wachten op de koeien in de wei. Die koeien komen steed minder vaak in de wei omdat alles opgeslokt word door de nieuwe natuur laat dat duidelijk zijn. Ik hoor wel vaak mensen met kinderen zeggen kijk daar die koeien maar nooit kijk daar wat een mooie kikker of wipstaart als ze voor bij fietsen...

 • no-profile-image

  melkboer

  De VVD is een ondernemerspartij die als enige partij nog een echte boerin op een verkiesbare plek heeft staan.(Janneke Snijder)Wij boeren moeten af van de inkomenstoeslagen en ons inkomen moet weer uit de markt komen.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  LNV?

 • no-profile-image

  S

  Eindelijk een partij die strijd tegen de verstikkende milieuwetgeving en voor de boeren opkomt.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Ik stel voor dat alle agrariërs en aanverwanten op deze partij gaan stemmen.Deze partij is voor het liberalisme.Voor globale vrijhandel dus. ...
  verder allemaal huizen en asfalt. Een echte liberaal heeft wat met natuur. De meeste VVDers zijn echter goed voor iedereen maaaar vooral voor zich zelf.

 • no-profile-image

  groenrealist

  Eindelijk een realistisch en haalbaar natuurbeleid! Goed nieuws voor Nederland. Het wordt tijd voor de VVD!

 • no-profile-image

  ganzen

  ach spot vogel is er ook weer met zijn gezeur. Man ga toch vogels tellen!!

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Dit is een fair voorstel en snijdt hout. Het is een ongelooflijke blunder, begaan onder verantwoordelijkheid van ene Cees Veerman, om meer dan 100 gebieden aan te wijzen die vallen onder de regelgeving van Natura 2000. En Barrosso kon - politiek gezien - niet anders reageren. Voor een groot deel schrappen van alle gebieden. Janneke, je hebt volkomen gelijk. Het is een onding en moet verdwijnen.

 • no-profile-image

  exact

  Nee, de klok 400 jaar terugzetten, dat heeft zin zeg.

 • no-profile-image

  Henk

  De VVD is paniekvoetbal aan het spelen. Ze proberen links, rechts, voor en achter kiezers te winnen. Dat ze geen onderbouwde visie hebben en niet vertellen HOE ze dit dan willen realiseren boeit de meeste mensen niet. Een dergelijk stuk in het AGD levert al snel weer wat stemmen op (zie ook de reacties hier). Maar wat heeft diezelfde VVD de afgelopen jaren voor onze sector gedaan? Net als voor de meeste andere partijen geldt dat ze ons alleen zien als stemmen tijdens de verkiezingen, maar dat ze vervolgens gewoon weer doorgaan met het Haags gedoe en dat betekent meestal alleen maar meer regels en minder inkomsten.
  Ik ben het dan ook helemaal met Jan eens dat dit gewoon weer wat populistisch verkiezing geroep is.

 • no-profile-image

  Demeter

  Gaat me wel mooi ruim 90.000 euro kosten als ze de inkomensteun/natuurpremie eraf halen. Dat zou knap balen zijn want dan zou ik weer meer koetjes moeten melken.
  Denk dat ik dan maar ga stoppen en een rustig baantje zoeken bij ... wie weet wat leuks?

 • no-profile-image

  Spottende

  He Spottende vogel je zou je wat meer moeten verdiepen in de veehouderij en Natuur. Want dat slaat natuurlijk helemaal nergens op wat jij uitkraamt en om alles en iedereen over 1 kam scheren.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.