Redactieblog

Salmonella belangrijkste kiem voor voedselinfecties

Salmonella was in 2008 de belangrijkste veroorzaker van voedselinfecties, gevolgd door campylobacter.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2008 zijn door de GGD's 44 uitbraken van voedselinfecties, met in totaal 695 ziektegevallen. Hiermee zijn er in vergelijking met voorgaande jaren relatief veel mensen ziek geworden bij een vergelijkbaar aantal uitbraken. Het aantal ziekenhuisopnames door voedselinfecties daalde in 2008 van 127 naar 79. Daarmee is het aantal nog steeds fors hoger dan de jaren daarvoor. Salmonella veroorzaakte in 2008 49 procent van de ziektegevallen en 92 procent van de ziekenhuisopnames.

De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) meldde in 2008 294 uitbraken van voedselinfecties, met 1.422 zieken. Hiermee is de tendens vergelijkbaar met die van de GGD's: het aantal uitbraken daalt, maar het aantal patiënten is stabiel.

Bij de meeste uitbraken is de bron van de infectie niet gevonden, waardoor de infecties niet gekoppeld kunnen worden aan een specifiek voedingsmiddel. De meeste infecties werden volgens de VWA opgelopen via voeding die in een restaurant of in een andere commerciële keuken werd bereid.

Of registreer je om te kunnen reageren.