289 x bekeken 20 reacties

Onzekerheid voor nertsenhouders duurt voort

Het blijft voorlopig nog onduidelijk of er een verbod op de pelsdierhouderij komt.

PvdA en SP willen hun voorstel hiertoe wijziging, waardoor de behandeling ervan flinke vertraging kan oplopen.

Aanvankelijk zou de Eerste Kamer zich aanstaande dinsdag over het plan buigen. Maar omdat een aantal fracties kritiek heeft op de overgangstermijn willen de initiatiefnemers deze aanpassen. Het gewijzigde wetsvoorstel moet vervolgens opnieuw naar de Raad van State en de Tweede Kamer, voordat het eventueel weer bij de Senaat zal belanden.

Kern van het probleem is dat in het voorstel wordt gesproken over een overgangstermijn van tien jaar na indiening van het plan. Dit was in 2008, waardoor een eventueel verbod in 2018 zou kunnen ingaan. PvdA en SP willen het plan nu zo aanpassen dat die tien jaar pas ingaan op het moment van invoering van de wet.

Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA), fel tegenstander van een verbod, noemt het besluit het voorstel te wijzigen schandalig. Hij vindt het onbehoorlijk nertsenhouders nog langer in onzekerheid te laten. Mede-indiener Harm Evert Waalkens (PvdA) stelt echter dat aanpassing nodig is, omdat de Tweede Kamer erg lang over de behandeling zijn voorstel heeft gedaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bezint eer

  ja natuurlijk uitsel van deze waarsdeloze wet want ze zijn in den haag wel bang geworden voor een miljarden claim van de sector na de rissente prijs stijging op de wereldmarkt

 • no-profile-image

  J. Willems

  Beste Herman Schober.
  Dat bedoel ik nu met zogenaamde dierenliefhebbers.
  Ben je wel eens op een nertsenhouderij geweest????Aan je commentaar te lezen niet.
  Wel je oordeel klaar hebben, en blindelings afgaan op alles wat e4r in de media over ons wordt uitgestort.
  Dit heeft niets met contardictio te maken, maar wat jij schrijft is pure haat tegen de nertsenhouderij.
  WIJ GAAN OP EEN FATSOENLIJKE MANIER MET DIEREN OM.
  De nertsen op onze bedrijven zijn geen wilde dieren. Dat is de cruciale fout die steeds gemaakt wordt.
  Maar met mensen als U is op dit vlak toch geen discussie te voeren vrees ik, maar moest het toch even lwijt.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Herman Schober u moet verder denken dan wat u nu doet . U veroordeelt eigenlijk de nerts tot een slechter leven . Als in Nederland de nertsenhouderij verboden wordt , gaat deze naar andere landen . Er zijn landen die deze ondernemers met open armen zullen ontvangen . Maar andere nertsenhouders in de wereld zullen meer nertsen gaan houden . En daar zit juist het probleem wat u niet ziet of wil zien . In die landen heeft men nog geen gezamelijke welzijns eisen ingevoert zoals in Nederland . Hier kontroleren de nertsenhouders eigenlijk elkaar via de vereniging wie niet aan de eisen voldoet heeft een groot probleem .Zolang er bont gekocht wordt zullen er nertsen gehouden worden . Niet in Nederland dan elders . U zult eerst moeten zorgen dat er geen bont meer gekocht wordt en de tak bloed vanzelf dood . Maar aangezien dat dit niet gebeurt . Moeten we de nertsen houderij in Nederland houden . We hebben dan inzicht en invloed op hoe de dieren gehouden worden en de economie is er ook bij gebaad . Maar ja volgens u en veel anderen moet de nerts verbannen worden uit Nederland . Of dat hij dan in een ander land onder slechtere omstandigheden leeft zal u worst wezen . Want anders had u en uw medestanders voor een wereld wijd verbod moeten strijden . Maar ja het is makkelijk om iemand ter dood te veroordelen en de beul het vuile werk laten doen .

 • no-profile-image

  ?

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/52646/Beesten-van-mensen-Volkert-en-zijn-vrienden.htm

  Lees dit, dit gaat over zogenaamde dieren vrienden, erg schokkend om te lezen dat justitie niks tegen ze doet.

 • no-profile-image

  J. Willems

  Het is inderdaad ronduit schandalig dat het wetsvoorstel nu weer wordt uitgesteld.
  Waalkens en van velzen is het er blijkbaar alleen maarom te doen de sector te treiteren.
  Ze wisten bij de behandeling in de tweede kamer al dat er partijen moeite hebben met de termijn, maat toch werd de wet ingediend. Nu wordt ze op het allerlaatste moment weer teruggetrokken, doe dan meteen je werk goed zou ik zeggen.Verder heeft deze wet niets maar dan ook niets te maken met dierenwelzijn of ethiek, nee er wordt alleen maar met emoties gespeeld, het gezonde verstand blijft in de kast.
  Wat mij betrefd gaat de nertsenhouderij samen met de rest van de Nederlandse landbouw, of wat daar nog van over is , nu maar eens een keer flink actie voeren.
  Wat mij betrefd gebeurd het met keiharde akteis die nu maar een keer niet publieksvriendelijk moeten zijn.
  Nederland zal maar eens moeten voelen dat er nog nertsenhouders zijn, en dat die op een beschaafde manier dienen te worden behandeld.
  Wat mij betrefd gaat Nederland maar eens een dag op slot, met grote blokkade akties.De media zwijgen ons nu dood, dan piepen ze wel weer anders.
  Er zal wel weer een hoop stront over mij woreen uitgestort door een aantal zogenaamde dierenvrienden die steeds maar weer lioggen te mekkeren op deze site maar daar ben ik zo langzamerhand wel aan gewend. Ik vertrouw er op dat het gezonde verstand toch zal zegevieren.
  Je ziet het wel weer aan de zoveelste laffe daad van de indieners van de wet.
  Veel wijsheid toegewensd.

 • no-profile-image

  piet

  allemaal nergens voor nodig, die nertsen. opknoeien met die handel. weg met die fokkerijen.

 • no-profile-image

  a hamstra

  riek , wilders heeft de zelfde opvattingen
  als jij hebt. over dieren,
  je hebt de klok horen luiden, maar waar is de klepel,
  pvv echt jou partij.

 • no-profile-image

  J. Willems

  Oh ja.
  Nog even de volgende vraag.
  Waarom mag eenkreeft bijvoorbeeld wel gevangen en opgegeten worden terwijl hij Levend wordt gekookt???
  Hoezo dierenleed???
  Zo kan ik nog veel meer voorbeelden aanhalen.
  Het is te hypocriet voor woorden wat er in ons bekrompen landje allemaal wel en niet kan.
  Stof genoeg om over na te denken.

 • no-profile-image

  linda

  het heeft geen zin om in te gaan tegen mensen die zich steeds beroepen op de bijbel en hun geloof.
  Het ontbreekt ze aan zelfstandig denk vermogen .
  Dat hebben ze nooit geleerd

 • no-profile-image

  gert

  Harm-evert Waalkens is de uitvinder in Nederland vanhet jaarrond opstallen van koeien . Hij is er op de eemshoeve in Groningen mee begonnen .De mest werd in grote vijvers zonder plastic of betonwanden opgeslagen kon zo naar het grondwater wegzakken . En nu maar de milieurakker en dierenvriend uithangen .Lings lullen rechts zakken vullen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @J.Willems:[..]WIJ GAAN OP EEN FATSOENLIJKE MANIER MET DIEREN OM. De nertsen op onze bedrijven zijn geen wilde dieren. Dat is de cruciale fout die steeds gemaakt wordt. Maar met mensen als U is op dit vlak toch geen discussie te voeren vrees ik, maar moest het toch even kwijt.[..]

  Het feit alleen al dat u dieren gebruikt voor een product dat niemand nodig heeft maar er wel voor zorgt dat dieren, die in het wild zouden moeten leven, dat is hun natuurlijke bestemming, nu gedwongen worden tot een uitzichtloos bestaan in kooien en hokjes, waarin het dier geen dier maar slechts een productiefactor is, is al een schandaal. Met mensen zoals ik is inderdaad geen discussie te voeren over deze schaamteloze uitbuiting van dieren, die u blijkbaar zo gewoon vindt. Maar ik en met mij vele anderen zullen niet nalaten de samenleving bij voortduring te confronteren met de wreedheid en onverschilligheid waarmee wij andere dieren opofferen aan ons streven naar welvaart en luxe.

 • no-profile-image

  WILLEM

  Stop eerst maar eens met incest en andere smerige praktijken (dieronvriendelijke visvangst) daar in Urk alsvorens je een mening geeft over iets waar je geen bal gestand van hebt...

 • no-profile-image

  J. Willems

  Meneer schober.
  Ik denk als je zo over dierenhouderij in het algemeen denkt U beter niet meer op deze site kunt komen.
  Dan heeft U en de veehouders een veel beter leven.
  Dieren zullen er altijd gehouden worden, ook nertsen!!! Daar kunnen U en de uwen niets aan veranderen.
  Ik moet er wel bij zeggen dat de houding van veel burgers ten opzichte van de veehouderij zwaar verziekt is.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @J.Willems: [..]Nederland zal maar eens moeten voelen dat er nog nertsenhouders zijn, en dat die op een beschaafde manier dienen te worden behandeld.[..]

  Wel eens van 'contadictio in terminis' gehoord, mijn beste meneer Willems? Begrippen als 'nertsenhouderij' en 'beschaafd' mogen niet in één zin voorkomen omdat ze gewoon met elkaar in strijd zijn. Zo lang mensen nog bereid zijn prachtige wilde dieren op een dieronwaardige wijze op te sluiten, uit te buiten en te doden, zeker wanneer het een totaal overbodig product als bont betreft, moet u mij niet aankomen met woorden als 'beschaafd'. Het is een godsgruwelijk schandaal dat we onze mededieren dit willen aandoen ter wille van economisch winstbejag. Ik ben het in zo verre met u eens dat er nu snel duidelijkheid moet komen over het (niet) laten voortbestaan van dit wrede gesol met dieren. Dat is voor alle betrokkenen het beste. Maar mijn grootste zorg gaat uit naar de échte slachtoffers, nl. de dieren.

 • no-profile-image

  Piet

  Waalkens heeft een biologische melkveehouderij..misschien verklaard dat het een en ander?!

  Of we het gaan redden met harde acties alleen weet ik niet, maar misschien is dat wel de manier om Nederlandse consument eens goed duidelijk te maken dat Nenderland nergens is zonder haar landbouw. Als we hier door gaan op de lijn die nu ingeslagen is, gaat onze hele primarie sector naar de knoppen; dan worden we afhankelijk van andere landen en krijgen we hier pas echt een crisis!
  Het verbod op de nertsenhouderij is alleen maar een volgende stap in de kruistocht tegen (gedegen) dierhouderij in Nederland.

  Laten we het hier inderdaad in ieder geval houden bij gezond verstand en een open en eerlijke discussie. Elkaar verwensen en uitmaken voor rotte vis lost niets op (hoe aanlokkelijk dit soms ook is).

  Laten we nu maar hopen dat een perfect gezonde en goed georganiseerde sector (want dat is de nertsensector bij uitstek!) mag blijven bestaan!

 • no-profile-image

  Boer

  Je hebt gelijk Hans. Als je met plezier wil boeren is denk ik ieder land beter dan Nederland. Maar niet iedereen wil zo ver weg wonen. @ ?,? Het is mooi dat je die link hebt geplaatst. Erg schokkend om te lezen maar het werd onderhand tijd dat personen zoals herman zich zelf kunnen zien in een spiegel.

 • no-profile-image

  Han

  @W.Schrober. U zet hele veel mensen weg als niet >beschaafd< met uw opmerking over nerstenhouderij en beschaafd mag nooit tegelijk gebruikt worden. Dit is toch echt iets wat ik van o.a. Russen niet wil en kan zeggen. Zij hebben meer cultuur dan veel Nederlandse Dierenrechten beschermers samen, toch ouden ze pelsdieren om in hun behoefte aan winter kleding te voorzien.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Je hebt helemaal gelijk, Willems. En heeft die Waalkens zelf niet een stierenmesterij? Dan is het des te idioter om zo'n mening te hebben over de nertsenhouders.

 • no-profile-image

  Rieks

  Wat zielig zijn die stakkers in de bioindustrie. Ze kwellen slechts elke dag vele duizende dieren op afgrijselijke wijze. Dan verdien je lof en steun van het CDA. Het CDA ziet dieren als haar natuurlijke vijand en als het meest gruwelijk wat ooit geschapen is. Het CDA ziet de schepping als een vreselijke mislukking, zo valt uit haar handelen op te maken. Alles wat kwestbar en mooi is moet stuk. Het lijken wel allemaal jaloerse oververwende jongetjes die zo snel mogelijk het speelgoed van hun broertje kapot willen maken.
  Het belangrijkste is echter dat ze nu niet langer Bush als een hondje volgen en braaf opzitten en pootjes geven, maar Wilders.
  Om te regeren gaan ze door het stof likken de schoenzolen van Wilders en "zijn achterwerk" (zeer zorgvuldig) en zeggen wat Wilders zegt of gaat zeggen of zal zeggen en kijken met trouwe hondenogen omhoog naar hun waarachtig leider Wilders. Het CDA wordt niet aangevoerd door Balkenende, maar door Wilders. Wilders heeft Balkenende in zijn vestzak gestopt en af en toe mag hij onder toezicht van Wilders ademhalen.

  Wat een vertoning.

 • no-profile-image

  Hans

  Nl is geen land voor Nertsenboeren. Als Nertsenhouden je lust en je leven is dan zijn er veel plaatsen, vooral daar waar het koud is, waar je van harte welkom bent. Dan wil je dat gedram van die Hollanders toch niet meer horen??

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.