Norm gezondheidszorg ook voor zorgboerderij

Zorgboerderijen moeten zich straks gaan houden aan de zogenoemde norm kwalitatieve zorg.

Dat vindt minister Ab Klink (volksgezondheid). Ook moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg beter toezien op de kwaliteit van de aangeboden zorg.

De Tweede Kamer voerde vanochtend een spoeddebat met Klink naar aanleiding van misstanden bij twee zorgboerderijen in Drenthe, zoals gebleken in een uitzending van televisieprogramma Zembla. Op deze instellingen zouden cliënten worden opgesloten en geïntimideerd.

Het parlement is sterk verdeeld over de aanpak van deze problematiek. Enerzijds eist de SP de invoering van een vergunningplicht, terwijl de VVD juist elke verandering van het huidige systeem als ongewenst ziet. Toch zijn de meeste fracties ervan overtuigd dat meer regulering noodzakelijk is.

Klink wil daarom dat zorgboerderijen en andere georganiseerde niet-toegelaten zorginstellingen zich aan de norm verantwoorde zorg gaan houden. Hierin staan eisen voor onder meer de gezondheid van de cliënten en de leefomstandigheden in de instelling. Binnenkort stuurt de minister een brief aan de Kamer waarin hij dit voornemen uitwerkt. Daarnaast moet de Inspectie een meer pro-actief beleid gaan voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.